În cadrul dezbaterilor, Tăriceanu a subliniat că președintele României reprezintă statul și nu este șeful statului, deoarece aceasta este cu totul altceva.
"Nu merge această instituție după formula din marină sau din armată: 'comanda la mine'. Nu merge!", a punctat Tăriceanu, referindu-se la afirmațiile fostului președinte Traian Băsescu. Ulterior, Băsescu a dat replica și a cerut fair-play în plenul Parlamentului.
"Observ un soi de lașitate. Și domnul Nicolicea, și domnul Tăriceanu, deși m-au atacat, au crezut că sunt invulnerabili dacă nu-mi rostesc numele. Nu-i corect! Dacă aveți să-mi spuneți ceva, spuneți pe nume, ca să am dreptul la replică. Iar acum o mică învățătură: am înțeles de la un domn, Tăriceanu, că vreun comandant ar spune vreodată: 'comanda la mine'. Nu, domnule Tăriceanu, nu există om care să nu recunoască autoritatea comandantului de navă. Comandantul de navă nu are nevoie să spună: 'Eu sunt șeful, așa cum dumneavoastră vreți să ne convingeți acum, să facem azi că Parlamentul e șeful într-o democrație. Comandanții de navă sunt verticali, dumneavoastră vreți să închinați Parlamentul către oricine, să spuneți: 'Eu sunt șeful. Puneți-vă pe frunte asta ca să se știe ce vreți'", a spus fostul președinte Traian Băsescu.
Tăriceanu a replicat: "Domnule președinte, ați înțeles prea puțin, îmi pare rău", iar Băsescu a răspuns: "De acord cu dumneavoastră, am înțeles prea puțin, dar dumneavoastră n-ați înțeles nimic". Schimbul de replici a fost încheiat de președintele Senatului, care a spus: "Eu cred că am înțeles mai mult și ca probă am propus această declarație".
În același timp, deputatul PSD Eugen Nicolicea i-a amintit senatorului Băsescu că cunoaște mai bine decât el prevederile regulamentare ale Parlamentului. "N-am uzat de niciun tertip și, știind mai bine ca dumneavoastră prevederile regulamentare, n-am vrut să vă dau ocazia să mâncați din timpul nostru", a afirmat Nicolicea.
Anterior, în discursul său, Eugen Nicolicea a argumentat că președintele țării trebuie să fie arbitru între stat și societate. "Dar am mai văzut președinte-jucător, iar acum văd că s-ar putea să fie undeva jucător-arbitru, ceea ce e mai greu decât președinte-jucător", a opinat Nicolicea.