"Ordonanţa 13 în sine nu a fost o problemă, ci când şi cum a fost adoptată!" Declaraţia îi aparţine ministrului Justiţiei, Tudorel Toader şi a fost făcută în Parlamentul European, unde au avut loc dezbateri pe tema controversatului act normativ. În timpul discuţiilor, câţiva participanţi au ridicat pancarte pe care scria #Rezist. Prezent şi el la dezbatere, scriitorul Gabriel Liiceanu a acuzat că Liviu Dragnea cere demiterea Laurei Codruţa Kovesi. Şeful PSD a scris imediat Parlamentului European că afirmaţia lui Liiceanu este falsă.
Klaus Iohannis, prima reacţie la dezbaterea din Parlamentul European, privind OUG 13
Primul vorbitor a fost ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în calitate de reprezentant al Guvernului României.
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a explicat în faţa Comisiei de libertăţi, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European ancheta privind ordonanţa 13, făcând referire la decizia CCR, care a "statuat că procurul nu are competenţa să urmărească penal pe miniştri care adoptă acte normative".
"Am solicitat şi solicit fiecăreia dintre cele trei puteri ale statului să rămână în matca lor instituţională. Arhitectura statului de drept este bine concepută, ea mai trebuie şi bine cunoscută, trebuie şi pe deplin respectată. Dacă nu se întâmplă aşa, puterile riscă să intre în zona de competenţă a altor autorităţi, aşa cum s-a întâmplat, acesta fiind unul din principalele temeiuri, aşa cum s-a întâmplat cu deja celebra OUG 13, adoptată de Guvern, abrogată de Guvern, ca tot românul să fie convins că nu poate să renască printr-o decizie de neconstituţionalitate. (..) CCR a constatat şi a adoptat o decizie de principiu, prin care a statuat că procurul nu are competenţa să urmărească penal pe miniştri care au liberatatea să aprecieze când şi cum adoptă, iar Curtea a statuat că există şi a existat un conflict juridic. E important că procurorul nu poate ancheta pe viitor miniştri care adoptă acte normative", a spus Tudorel Toader, potrivit Mediafax. î
Toader a mai explicat că ordonanţa în sine "nu a fost o problemă, problema a fost de procedură, când şi cum a fost adoptată. Populaţia a reacţionat că ordonanţa a fost adoptată la 10-11 seara, ceea ce e foarte adevărat şi foarte nefiresc", menţionând că Guvernul a lăsat un termen de zece zile pentru intrarea în vigoare a ordonanţei.
Tudorel Toader: Nu primesc ordine de la nimeni, mi s-au dat garanţii de independenţă
Pe de altă parte, jurnalistul Liviu Avram a explicat pe larg cum Justiţia a fost amputată prin abrogarea unor infracţiuni şi amnistierea parţială a altora. Avram explică faptul că Guvernul a slăbit legea penală. Românii continuă protestele, însă. „Puterea este sprijinită şi de o parte din Opoziţie.
Prezent la discuţii, scriitorul Gabriel Liiceanu a explicat că actul normativ ar fi avut ca scop salvarea de probleme penale a şefilor din coaliţia de guvernare.
"Romania are în momentul de fata în fruntea parlamentului doi oameni condamnati penal sau cu procese in curs de urmarire penala. Acum, ținta nr 1 a acestor oameni in România sunt Parchetul General si DNA. Iata declaratia explicita a sefului PSD, rostita la un post TV saptămâna trecuta - Trebuie sa ne concentram pe demiterea procurorului șef, al doamnei Kovesi ", a spus Liiceanu.
Dragnea a reacționat imediat de la București. "(...) Această afirmaţie a domnului Gabriel Liiceanu este falsă în totalitate şi nu reflectă în niciun fel realitatea din România. Nu am rostit niciodată această declaraţie şi nici nu am făcut vreo altă afirmaţie în sensul sugerat de domnul Liiceanu. Dimpotrivă, în toate declaraţiile publice pe care le-am avut pe acest subiect nu am făcut nici măcar o sugestie din care să reiasă că doamna procuror şef ar trebui demisă de la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie."