„Toată lumea știe care e problema în Educație și toată lumea știe care e soluția, dar deși evocată aproape unanim, în aceste zile, soluția nu va fi implementată până nu rezolvăm problema. Nu e nimic nou în zbaterea acestor zile, o frământare provocată de testele PISA ce abia dau parțial dreptate, peste timp, declarației cinice și, în același timp ipocrite a lui Traian Băsescu.
După nouă ani de mandat, în 2013, acesta constata că școala românească scoate tâmpiți (o denumire mai puțin eufemistică pentru prețiosul “analfabeți funcțional”).
Asta după ce, cu doi ani înainte, ministrul Funeriu acuzase mafia politico-sindicală, iar cu patru ani înainte el însuși, Marele Băsescu, eșuase, așa cum avea să o mărturisească mai târziu, în implementarea celei mai importante recomandări a Comisiei Miclea – desființarea inspectoratelor școlare, identificate ca pârghie de transmisie a politicii în școli.
De ce eșuase? „Nu s-a putut, domnule Guran”, îmi declara într-un interviu de la TVR încă pe atunci președintele țării. Cum adică nu s-a putut? Cine n-a vrut, am insistat eu? „N-a vrut partidul”, a răspuns Băsescu. Cum? Partidul PDL!? Docilul guvern Boc, dominat chiar de el, de Băsescu (și de Elena Udrea) n-a putut impune instrumentului numit PDL desființarea inspectoratelor școlare? Nu, a venit sec și resemnat răspunsul lui Traian Băsescu.
Între timp, un inspector școlar, Klaus Iohannis, a devenit președintele țării, iar un analfabet funcțional, Viorica Dăncilă, a ocupat doi ani funcția de premier.
Firesc, istoria își mai bate și joc de memoria noastră scurtă”, a scris pe Facebook, jurnalistul Guran.
Atacat în mod direct, fostul ministru al învățământului, Daniel Funeriu, i-a răspus lui Moise Guran printr-o postare pe pagina proprie de Facebook: „Moise Guran tocmai a scris o chestie luuuungă, fără nici un sens (…)”, postare care ulterior a fost ștearsă.
Reacția a fost rapidă, răzgânditul, la fel. Nu cunoaștem adevăratele motive care l-au determinat pe Funeriu să renunțe la răspunsul său.
Sursa: evz.ro