Pentru postul de secretar general al NATO, Klaus Iohannis este singurul contracandidat al premierului olandez. În urma întâlnirii și discuțiilor pe care Mark Rutte le-a avut cu președintele Turciei, și-ar putea asigura sprijinul lui Erdogan pentru această funcție.
"Principala datorie a secretarului general al NATO este de a asigura solidaritatea și ordinea în rândul aliaților. În acest context, i-am împărtășit domnului Rutte, care candidează pentru această poziție, ce caracteristici aș vrea să văd la noul secretar general al NATO", a declarat pre;edintele Turciei Recep Erdogan.
Klaus Iohannis, despre negocierile pentru funcția de la NATO: „Discuții se poartă, iar ele sunt intense”
Între timp, sunt tensiuni și la Bruxelles.
Potrivit POLITICO, o serie de eșecuri politice din ultima perioadă arată că noul mandat al șefei Comisiei Europene nu mai este atât de sigur.
Președintele României este un favorit al liderilor europeni, în special al conservatorilor, scrie Politico. Atât Macron, dar și cancelarul german Olaf Scholz l-au lăudat pentru că și-a menținut țara ancorată în tabăra pro-occidentală și pro-europeană după invazia Rusiei în Ucraina. De altfel, spre deosebire de Polonia, România a respectat regulile pieței unice a Uniunii și nu a impus în mod unilateral restricții în ceea ce privește cerealele ucrainene, ceea ce a întărit reputația lui Iohannis.
Klaus Iohannis, despre argumentele intrării în competiție pentru funcția de la NATO: „Alianța va trebui să ia măsuri de securitate”
Există și argumente împotriva șanselor lui Iohannis.
Decizia sa de ultim moment de a încerca să-i fure lui Mark Rutte rolul de lider al NATO a deranjat unele țări din Europa de Vest, iar acest lucru i-ar reduce șansele la șefia Comisiei.