După ce mai mulți parlamentari au avut dosare penale sau chiar au fost condamnați pentru conflict de interese, întrucât și-au angajat soțiile, fiicele, rude sau afini până în gradul II, la cabinetele parlamentare, ma mulți aleși au pus la cale un proiect prin care infracțiunea este dezincriminată.
Astfel, marţea neagră este pe cale să se repete! Aleşii mai fac o încercare de a schimba Codul Penal! De data asta este vorba despre un proiect care DEZINCRIMINEAZĂ conflictul de interese. Iniţiativa a fost adoptată în Senat fără dezbatere. Deputaţii din Comisia Juridică au avut ieri, pe ordinea de zi proiectul, dar și pe 22 mai. Prin initiativa legislativa, cinci parlamentari propun modificarea titlului unii articol prin inlocuirea sintagmei "Conflictul de interese" cu sintagma "Folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane".
Proiectul de Lege pentru modificarea art.301 si art.308 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal a fost inregistrat la Camera Deputatilor pe 1 aprilie, dupa ce a fost adoptat tacit de catre Senat. Initiatorii proiectului sunt cinci deputati si senatori: deputatii PSD Ciprian Nica si Victor Roman, deputatul UDMR Marton Arpad-Francisc, deputatul de la Minoritati Ion Marocico si deputatul PC-PLR Aurelian Ionescu.
Preşedintele Iohannis preciza că urmăreşte "cu atenţie şi preocupare" procesul legislativ din Parlament privind intenţia de a modifica prevederi ale Codului Penal în materia conflictului de interese, arătând că nimeni nu poate favoriza membri ai propriei familii în exercitarea funcţiilor publice.
"Urmăresc cu atenţie şi preocupare procesul legislativ din Parlamentul României privind intenţia de a modifica prevederi ale Codului Penal în materia conflictului de interese. Nu pot fi de acord cu modificarea Art. 301 din Codul Penal, care urmăreşte dezincriminarea conflictului de interese, astfel încât să existe libertatea angajării unor membri ai familiei în cadrul cabinetelor parlamentare. Nimeni nu poate să favorizeze membri ai propriei sale familii în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice", se arată într-o declaraţie a preşedintelui Klaus Iohannis, transmisă marţi de Administraţia Prezidenţială.
Şeful statului atrage atenţia că, în eventualitatea adoptării de către Parlament a acestor modificări, ele vor fi retrimise Parlamentului sau va sesiza Curtea Constituţională, în virtutea exercitării atribuţiilor sale constituţionale.