”În solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispozițiilor Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federației Ruse la București că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata și că este obligat să părăsească teritoriul României”, a anunțat Ministerul Român al Afacerilor Externe.
”Urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o amenințare la adresa securității colective și a dreptului internațional. Conform concluziilor, Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federația Rusă să fie responsabilă de atac și cu faptul că nu există altă explicație plauzibilă”, a mai spus MAE.
Teodor Meleșcanu subliniase mai devreme că România vrea să păstreze o relație strânsă pe probleme de securitate și apărare cu Marea Britanie după Brexit și a asigurat că Bucureștiul va da un semn de solidaritate cu Londra în cazul spionului otrăvit.
Marea Britanie a expulzat 23 de diplomați ruși și a anulat orice întâlnire bilaterală la nivel înalt, în vreme ce UE și-a rechemat ambasadorul la Moscova pentru consultări. Rusia a expulzat la rândul său 23 de diplomați britanici.
Germania va expulza patru diplomați ruși. De asemenea, Polonia și Franța au anunțat expulzarea a câte 4 diplomați ruși.
Lituania și Cehia au anunțat expulzarea a trei diplomați ruși.
Ucraina a anunțat expulzarea a 13 diplomați ruși.
Totdată, Estonia a anunţat că va expulza atașatul militar al Rusiei.
Finlanda a anunţat că va expulza un diplomat rus, iar Croaţia, Suedia şi Letonia tot câte un diplomat.
Olanda şi Danemarca vor expulza şi ele câte doi diplomaţi ruşi. De asemenea, şi Italia expulzează doi diplomaţi ruşi.
Şi Canada s-a alăturat acestui demers, expulzând patru diplonaţi ruşi.
Şi Albania a anunţat că va expulza doi diplomaţi ruşi.
UE și SUA anunță expulzări de diplomați ruși
Washingtonul a anunțat luni expulzarea a 60 de diplomați ruși. Este una dintre cele mai dure măsuri împotriva Moscovei, în acest dosar.
Ambasadorul rus la Varșovia a fost convocat la MAE al Poloniei, unde a fost anunțat cu privire la decizia de expulzare a mai mulți diplomați ruși din această țară.
Premierul Cehiei a anunțat la rândul său expulzarea unor cetățeni ruși. Șeful guvernului de la Praga a subliniat că nu este vorba despre ”diplomați”, ci despre ”spioni nedeclarați”.
În același context au fost convocați și ambasadorii ruși în Lituania, Letonia și Estonia.
În numele neutralităţii sale, Austria nu va expulza diplomaţi ruşi
Austria nu va expulza diplomaţi ruşi în cadrul scandalului Skripal, spre deosebire de alte 14 ţări din Uniunea Europeană, a anunţat luni guvernul austriac, precizând că doreşte să menţină în calitate de ţară neutră o posibilitate de dialog cu Kremlinul, relatează AFP.
''Noi susţinem decizia de a-l rechema pe ambasadorul UE de la Moscova, dar nu adoptăm măsuri la nivel naţional. Dorim să menţinem deschise canalele de comunicare cu Rusia'', au indicat într-un comunicat comun cancelarul austriac Sebastian Kurz şi ministrul afacerilor externe, Karin Kneissl. Ei au adăugat că ''Austria este o ţară neutră şi se consideră o punte între Est şi Vest''.
Acuzații la adresa Moscovei
La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi ar fi fost atacaţi cu o substanţă neurotoxică. Rusia a respins toate acuzaţiile.
Marea Britanie, Uniunea Europeană şi SUA susţin că responsabilitatea Rusiei în atacul asupra fostului spion este singura explicaţie plauzibilă şi au cerut Moscovei să răspundă la toate întrebările în legătură cu acest caz. Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a anunţat că Londra are dovezi potrivit cărora Rusia a dezvoltat agentul neurotoxic "Novichok", folosit asupra lui Serghei şi a Iuliei Skripal.
În 2006, Serghei Skripal a fost condamnat la închisoare în Rusia pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu serviciul britanic de informaţii externe (MI6). Ulterior, acesta a primit azil în Marea Britanie.