Interviul la care facem referire este, fără îndoială, cea mai mare performanţă jurnalistică a lui Dan Tăpălagă, cunoscut pînă acum ca fiind doar portavocea Monicăi Macovei şi a lui Traian Băsescu. Acest fapt nu ne împiedică să subliniem obiectiv această reuşită, chiar dacă bănuim că vine ca replică la atacul pe care Robert Turcescu l-a făcut în aceste zile la adresa lui Nicuşor Dan, unul dintre preferaţii Monicăi Macovei, scrie Cotidianul.
Interviul poate fi văzut integral aici.
Partea cea mai interesantă, desigur, a fost aceea în care Dan Tăpălagă a insistat ca Robert Turcescu să lămurească dacă a fost colonel sub acoperire şi ce a însemnat acea dramoletă cu sacul de pietre pe care fostul jurnalist l-a purtat în spate ani de zile ca ofiţer acoperit. Reproducem mai jos transcrierea acestui pasaj din excepţionalul interviu realizat de Dan Tăpălagă:
„DAN TĂPĂLAGĂ: Subiectul mare ce vă va urmari în această campanie este declaraţia publicată pe blog în data de 21 decembrie 2014. Daţi-mi voie să o citesc că e important. "Da, am fost lt.-colonel sub acoperire. Public mai jos câteva dintre statele de plată, cu sumele de bani pe care le-am primit. Am ales să nu-l tradez pe bunul Dumnezeu şi să fac această mărturisire publică. Refuz să fiu Iuda în fața lui Christos, chiar dacă astăzi, celor ce vor citi și vor vedea acest text poate că nu le va fi foarte clar ce se întâmplă. Rugati-vă pentru mine si cu mine să fim iertati și izbăviti. Sunt pregătit să îndur oprobiul public, îl merit, dar sper să avem parte de legi și de judecători drepţi. Cu Dumnezeu înainte şi va fi bine! Vă cer iertare tuturor". E ceva greşit aici?
ROBERT TURCESCU: E textul pe care l-am publicat la vremea respectivă pe blog.
DT: În text e ceva greşit?
RT: E textul pe care l-am publicat pe blog. Dar vă spun un lucru care cu siguranţă sunt convins că vă va enerva.
DT: Pe mine nu mă enervează mare lucru din ce spun polticienii.
RT: Sper să vă păstraţi calmul dle Tăpălagă. Subiectul acesta din punctul meu de vedere este închis. Lucrurile pe care le-am spus de la acel moment pînă astăzi cred că sunt suficiente şi în acest moment, orice aş spune, oamenii care s-au fixat de o parte sau de alta dacă vreţi a acestei baricade sau punct de discuţie nu vor putea să-şi schimbe opiniile.
DT: E închis din punctul dvs de vedere. Din punctul de vedere al presei nu este închis.
RT: Nu vă doresc decît succes în a investiga mai ales că astăzi aveţi în continuare discuţii pe care să le purtaţi inclusiv pe marginea declaraţiilor de domnul Ponta, în legatură cu dl Isar, în legatură cu dl Ghiţă, declaraţiile preşedintelui Băsescu...
DT: Sunt multe lucruri sulfuroase aici, dar aici aş vrea cu ajutorul dvs aş vrea să lămuresc ceea ce tot dvs aţi introdus - şi Traian Băsescu - în discuţia publică.
RT: V-am spus că o să vă enervaţi. Din punctul meu de vedere, acest subiect este închis, domnule Tăpălagă.
DT: Nu-l puteţi închide cînd doriţi dvs.
RT: De ce?
DT: Vă spun de ce. Pentru că aţi spus la înscrierea candidaturii că era vorba de fapt de calitatea de colonel pe care dl Oprea v-a dat-o în 2012. Şi citez aici din Traian Băsescu: "Am apreciat faptul că a găsit puterea de a fi corect la un moment dat, recunoscând că l-a făcut Oprea ofiţer în rezervă” - o afirmaţie mincinoasă cap coadă. Aţi spus cu totul altceva pe blog.
RT: Domnule Tăpălagă, aţi întrebat-o vreodată pe doamna Kovesi cu această situaţie.
DT: Pana la doamna Kovesi haideţi să lămurim asta.
RT: Daţi-mi şi mie răspuns la o întrebare. Aţi întrebat-o pe doamna Kovesi în legatură cu această situaţie?
DT: Păi nu ştiu despre ce situaţie e vorba. Dvs pe blog aţi vorbit de o situaţie, acum invocaţi altă situaţie.
RT: Aveţi 2000 de oameni dintr-o listă a lui Oprea din anul 2012. Din 2012 pana în 2014 domnule Tăpălagă, repet, deci din 2012 vara, cînd a fost scandalul...cum i-a spus Antena 3 ...coloneilor PDL, da, deci din 2012 primăvara - vara pînă în septembrie 2014 la momentul acestei chestiuni pe blogul subsemnatului, dvs şi alţi foşti colegi de ai mei din presă, au ridicat vreodată problema aceasta în spaţiul public? Au investigat? Au pus întrebări celor 1998 de persoane care mai erau pe lista respectivă în afară de mine şi de dna Kovesi? V-a interesat să vedeţi, mai cunoaşteti alte personaje care au fost pe acea listă?
DT: Ma tem ca ăsta e alt subiect.
RT: Vă temeţi că nu aţi investigat vreme de doi ani de zile nici dvs, nici alţi colegi acest subiect, dle Tăpălagă. Nu credeţi că era de importanţă? De ce a fost pus doar Turcescu la un moment dat? Pentru că aşa vroia Antena 3 vreme de doi ani de zile în această chestiune?
DT: Dle Turcescu dvs mergeţi într-un subiect despre care am spus: putem discuta. Dar haideţi să-l lamurim pe ăsta pe care dvs l-aţi introdus.
RT: Iar eu v-am spus că începînd cu septembrie 2014 în apariţii publice, în interviuri, în discuţiile pe care le-am avut inclusiv împreună dle Tăpălagă, am mai discutat de acest subiect, da? Am oferit explicaţii inclusiv în apariţiile mele televizate din ultimele zile.
DT: N-aţi lămurit-o. Unu: Ce înseamnă "am fost locotenent colonel sub acoperire"?
RT: N-am lămurit-o din punctul dvs de vedere.
DT: Ce înseamnă "am fost locotenent colonel sub acoperire"? Pentru ce serviciu?
RT: Pentru nici un serviciu, dle Tăpălagă.
DT: Dar ce înseamnă "am fost locotenent colonel sub acoperire"? Ce înseamnă asta?
RT: Pentru ce serviciu a fost ofiţer acoperit domnul Victor Ponta? Ştiţi asta astăzi?
DT: Dar acuma discut cu dvs, încă o dată, e vorba de candidatura dvs. Dl Ponta nu mai candidează la nimic.
RT: Iar eu vă spun că intrarea din perspectiva mea în această campanie electorală exclusiv în acest subiect în ceea ce-l priveşte pe Turcescu mi se pare o chestiune lipsită de onestitate, dle Tăpălăgă.
DT: Dvs ati introdus confuzia, spunînd, împreună cu dl Băsescu că e vorba de calitatea de ofiţer în rezervă pe care v-a dat-o Oprea în 2012.
RT: Vă las în calitatea dvs de jurnalist de investigaţie să încercaţi să lămuriţi astfel de lucruri.
DT: Nu. Sfidaţi publicul căruia îi cereţi votul. Pentru că nu noi v-am acuzat de nimic. Dvs domnule Turcescu aţi venit şi aţi spus în 2014: "am fost locotenent colonel sub acoperire" şi tot dvs spuneţi în 2016 "am fost colonel făcut de Oprea".
RT: Nu. Eu vă întreb din nou şi repet chestiunea asta pentru că asta mi se pare din perspectiva fostului jurnalist Turcescu...
DT: Evitaţi răspunsul şi acest lucru nu vă ajută.
RT: Nu evit. Dacă nu mă ajută vom vedea dle Tăpălagă.
DT: Păi nu vă ajută.
RT: Bun. Eu vă spun aşa. Din 2012, de la momentul declanşării scandalului cu lista coloneilor făcuţi la secret de Oprea ...
DT: Daca doriti o luam de la capat. Ce înseamnă "am fost locotenent colonel sub acoperire"?
RT: Cunosc tehnica asta. Domnule Tăpălagă, fac presă de 23 de ani. Am mai mulţi ani în presă decît dvs.
DT: Cu vreo doi.
RT: Cunosc această tehnică.
DT: O luam de la capat. Ce înseamnă "am fost locotenent colonel sub acoperire"?
RT: Ce înseamnă că n-aţi investigat din 2012 pînă în 2014 nici dvs nici alţi colegi de-ai dvs scandalul listei lui Oprea?
DT: E vina noastră că dvs v-aţi deconspirat? E vina noastra ca aţi susţinut dvs că sunteţi colonel sub acoperire? E vina noastră că astăzi spuneţi altceva?
RT: E şi vina dvs că vreme de doi ani de zile domnule Tăpălagă, nimeni în doi ani de zile nimeni nu a încercat să vadă ce se ascunde în spatele acestei chesituni.
DT: Admiţînd asta, cu ce lămureşte situaţia dvs, acuzaţia asta pe care ne-o aduceţi noua, în general, ziariştilor? Că nu înţeleg.
RT: Dar nu vă aduc nici o acuzaţie domnule Tăpălagă.
DT: Cu ce vă lămureşte situaţia, explicaţi-mi puţin?
RT: Nu-i vorba de a lămuri o situaţie.
DT: Dar dvs candidaţi, nu noi. Dvs aveţi de lămurit ceva domnule Turcescu. N-o luaţi personal, nu e nimic personal. Luaţi-o ca un candidat care are de lămurit ceva, dacă doreşte. Iar noi, datoria noastră de jurnalişti...
RT: Consideraţi că v-aţi făcut datoria domnule Tăpălagă, consideraţi că răspunsul meu este că de astăzi începînd, din acest moment, din punctul meu de vedere, tot ce am avut de spus am spus. Şi cred că putem merge mai departe.
DT: Daca doriti, haideţi să ne întoarcem acolo dar n-o să vă placă ce auziţi. Ca şi dvs au mai fost vreo 2000 de colonei. Oprea alerga prin oraş după multa lume să-i facă colonei. Unii acceptau, alţii refuzau. Cine refuza, nu era făcut colonel. Pot să vă dau cîteva exemple.
RT: Vă rog.
DT: Dar n-am acordul lor, deci nu pot să vi le dau.
RT: Ups.
DT: Păi n-am acordul lor, dar le ştiu.
RT: Păi spuneţi-le.
DT: N-am cum.
RT: De ce?
DT: Pai le ştiu, dar nu pot să vă dau aceste exemple.
RT: Păi asta aţi spus ceva mai devreme, spuneţi-le dle Tăpălagă. Asumaţi-va şi dvs lucrul acesta.
DT: Deci, unii refuzau.
RT: A încercat să vă facă cineva colonel pe lista lui Oprea?
DT: Nu, niciodată.
RT: Bun, atunci asumaţi-vă şi spuneţi cine a refuzat.
DT: Niciodată. Nu pot să vă spun că n-am acordul lor, ce Dumnezeu, e simplu.
RT: Pot să vă spun ceva ce n-o să vă placă din calitatea dvs de jurnalist?
DT: Spuneţi.
RT: Aveţi copia acelui document pe care l-am publicat pe site aici la dvs acum?
DT: Nu.
RT: De ce?
DT: Le-am consultat la documentare, dar avem altceva de lămurit.
RT: Nu, nu, nu. Stai puţin. Dacă aveaţi copia respectivă, v-aş fi dat un autograf aici în faţa dvs. Daţi-mi voie să-l pun pe foaia asta ca să-l aveţi. Ca să-l aveţi, da? Deci, aceasta este semnatura lui Robert Turcescu (semnează pe foaie) pe care o veţi regăsi pe dosarul de candidatură şi oriunde.
DT: Aşa....
RT: Vă rog să comparaţi această semnatură cu cele două semnături care apar pe documentul respectiv, pe ştampila documentelui respectiv.
DT: Asa, spuneţi că sunt alte semnături?
RT: Nu, nu. Ştiu ale cui sunt. Cele două semnături sunt ale domnului Gabriel Oprea.
DT: Şi aţi făcut sesizare penală pentru asta?
RT: Sesizare penală? Am făcut public acest lucru, domnule Tăpălagă?
DT: Nu, dar sesizare penală, dacă cineva v-a falsificat semnăturile.
RT: Nu, nu, nu mi-a falsificat semnătura. Să ne înţelegem foarte bine. N-am semnat nimic.
DT: Dar n-a venit nimeni să vă propună înainte să vă facă colonel dl Oprea?
RT: De aia vă spuneam, trebuia să fiţi aici cu documentul respectiv domnule Tăpălagă. Ăla nu este CNP-ul meu, fotografia este luată de pe internet, da?
DT: Şi ce relevanţă are?
RT: Spuneţi-mi dvs ce relevanţă are.
DT: Păi că v-a facut colonel şi aţi refuzat după aia. Cînd presa a publicat lista, aţi zis domne eu renunţ. Dvs şi Kovesi.
RT: Domnule Tăpălagă, aţi făcut armata că eu n-am făcut-o?
DT: N-am făcut-o nici eu.
RT: Nici eu, domnule Tăpălagă. Vorbim în momentul de faţă despre nişte lucruri pe care nu le cunosc.
DT: Dar ce relevanţă are episodul ăsta?
RT: Păi are relevanţă, că dvs spuneţi că mi-ar fi oferit cineva să fiu colonel...
DT: V-am întrebat, v-a oferit cineva înainte asta? E o întrebare.
RT: Nu mi-a oferit nimeni.
DT: Pentru că eu v-am spus, cunosc oameni cărora li s-a oferit, Oprea a mers după ei să-i facă colonei, ăia au zis nu şi nu i-a mai făcut. Iar întrebarea mea e următoarea: V-a propus şi dvs Oprea?
RT: Nu.
DT: Bun, am lămurit-o. Aici sunteţi dispus să daţi lămuriri, dar dincolo la acoperit nu sunteţi dispus.
RT: Aş fi vrut să fi lamurit dvs, repet, poate presa în doi ani de zile din 2012 pînă în 2014...dar vă rog din suflet un lucru că e important în economia discuţiei şi o spun fără a încerca să credeţi că duc subiectul în altă parte. Data viitoare cînd în acest studio sau la o conferinţă de presă vă întalniţi şi cu dna Kovesi cu care am avut un dialog telefonic, o spun din nou, după ce mi-am făcut publică cererea către Ministerul Apărării de retragere a acestui grad. Deci dna Kovesi m-a sunat şi m-a întrebat: domnule Turcescu, am văzut că sunteţi în aceeaşi situaţie, dvs ce faceţi? Şi i-am spus doamnei Kovesi, doamnă, am şi făcut deja: i-am înaintat domnului Dobriţoiu care era ministru apărării la acel moment succedîndu-i domnului Oprea, o solicitare de retragere a gradului, motivînd că aş fi fost onorat să fiu colonel al armatei....
DT: ....ati explicat pe televiziuinile din România de dimineaţa pînă seara. Dar ăsta este ALT SUBIECT! Şi dvs stiţi ce încercaţi să faceţi acum? Exact ce a încercat să facă Traian Băsescu. Să amestecaţi două momente, prin manipulare şi minciună.
RT: V-aş sugera să retrageţi genul acesta...
DT: Nu, nu retrag. Nu retrag pentru că vă spun încă o dată, citat din Traian Băsescu: "Am apreciat faptul că a găsit puterea de a fi corect la un moment dat recunoscînd că l-a făcut Oprea ofiţer în rezervă". Dvs aţi recunoscut altceva, citez "Am fost locotenent colonel sub acoperire. Public mai jos cîteva dintre statele de plată..." Dar ce spune Băsescu aici e o minciună, amestecă planurile.
RT: Domnule Tăpălagă, de ce era lista aia secretă? V-aţi întrebat ca jurnalist. Lista celor 2000 de nume, cu avansări cum titra Antena 3, la secret? De ce era secretă? Îmi răspundeţi şi mie la o întrebare, vă rog frumos.
DT: Domnule Turcescu, cred că confundaţi rolurile. Dvs nu sunteţi jurnalist, dvs răspundeţi la întrebări. Nu eu raspund la întrebari, eu nu sunt aici să vă răspund la întrebări. Nu, nu, nu, eu nu sunt aici să vă răspund la întrebările dvs. Eu sunt aici să pun întrebări iar dvs să răspundeţi. Daca doriţi, dacă doriţi să raspundeţi la întrebari e ok, dacă nu ne oprim şi ne vedem fiecare de treabă.
RT: Răspunsul meu a fost foarte clar din punctul ăsta de vedere. Pe marginea acestui subiect, lucrurile pe care le-am spus în spaţiul public pănă acum cred că sunt suficiente. Cu tot respectul v-o spun, da. Şi daţi-i voie electoratului din Bucureşti care ştie subiectul ăsta, că a fost pe toate televiziunile, peste tot, da, să judece dacă-l va vota sau nu-l va vota pe Turcescu.
DT: Faţă de acest electorat din Bucureşti îmi fac datoria să mai pun o ultimă dată două întrebari care mi se par importante. 1. Ce înseamnă "am fost colonel sub acoperire" şi 2. Pentru ce serviciu aţi lucrat?
RT: Uitaţi-vă la declaraţiile pe care le-am făcut de-a lungul timpului, inclusiv declaraţia pe care o citiţi dvs este publică, da? Uitaţi-vă la dezbaterile de azi din spaţiul public şi încercaţi dvs în momentul acesta să lămuriţi. Cred că avem acum declaraţii ale unui fost prim ministru....
DT: Sunteţi în faţa mea, în faţa publicului, şi aveti ocazia să lămuriti dvs, nu eu!
RT: Vă lămuresc aşa, domnule Tăpălagă: Nu am răspuns niciodată, nici ca jurnalist, nici în alta ipostază, la ordinele vreunui serviciu secret. NI-CIO-DA-TA! Mă uit în ochii dvs şi vă spun acest lucru, da? Nici la comenzi editoriale, nici la altfel de comenzi, ca lucrurile să fie limpezi din această perspectivă. N-am turnat pe nimeni, n-am făcut vizite la SRI, la SIE, n-am fost în pădure la Băneasa cum s-au dus de-a lungul anilor politicieni, decît de două ori am fost prezent la SIE împreună cu 20 şi ceva de jurnalişti, odată la invitaţia domnului Răzvan Mihai Ungureanu, altadată la invitaţia domnului Meleşcanu. Punct. Ca să fie lucrurile foarte clare, însoţit de jurnalişti. N-am bătut la porţile niciunui serviciu secret.
DT: Perfect. Şi atunci ce sens a avut dramoleta din 2014 cand aţi spus că aţi fost acoperit, că aţi dus bolovani în spate, ca Dumnezeu să vă ierte, că aţi minţit...asta ce sens a avut?
RT: Astăzi ce se întîmplă în spaţiul public domnul Tăpălagă?
DT: Vă întreb încă o dată, aveţi tendinţa să puneţi întrebări dar nu sunteţi în poziţia aia.
RT: Ba da, sunt în poziţia pe care vreau eu să mi-o asum domnule Tăpălagă.
DT: Nu, sunteţi în poziţia să oferiţi nişte răspunsuri unui public pe care, dacă-l respectaţi, îi răspundeţi. Dacă nu, vă faceti că puneţi întrebări.
RT: Nu, categoric îmi respect publicul. Şi spun încă o dată pentru publicul care priveşte această dezbatere, care sigur se poartă într-un anume ton, dar ni-l asumăm, ca...
DT: Aţi fost jurnalist, nu eraţi chiar aşa blînduţ.
RT: Fără discuţie, niciodată, am dat tonul....
DT: Aşa că nu vă plîngeţi, haideţi, mai departe...
RT: Mai departe, domnule Tăpălagă. Am spus din nou, eu nu merg pe o listă acum. N-am vrut să fiu ambasador numit, nici purtător de cuvînt al guvernului, nici consilier de ministru. Nimic din această categorie. Chestiuni care ar trebui să fie mult mai blamabile pentru nişte jurnalişti decît postura pe care mi-o asum eu azi. Merg în faţa electoratului bucureştean, cu bunele şi relele mele, cu lucrurile pe care le ştiu, pe care nu le ştiu, cu felul în care m-a perceput spaţiul public, cerînd un vot, domnule Tăpălagă. S-ar putea să obţin mai mutle decît îşi închipuie unii. S-ar putea să obţin mai puţine decît îmi doresc eu. Dar n-am venit să cer nimănui o sinecură. Pur şi simplu mă prezint în faţa electoratului. Dacă electoratul înţelege că trebuie sancţionat Turcescu, repet, pentru bunele şi relele lui, în 23 de ani de prezenţă în spaţiul public, se va vedea la vot.
DT: Încă o dată: Ce sens a avut scena din 2014 cand aţi spus că aţi dus bolovani în spate, ca dvs să vă ierte, că vreţi să aveţi parte de judecători drepţi, că aţi fost acoperit. Aia ce sens a avut? Dacă spuneţi că n-aţi executat nici o misiune, n-aţi răspuns la nici o comandă?
RT: După prezenţa mea în emisiunea de la B1 TV sau în timpul emisiunii respective am mai spus ceva. Că le doresc unor colegi din presă să lase şi ei nişte bolovani din spate, domnule Tăpălagă.
DT: Şi la cine v-aţi referit?
RT: Mi-aţi spus dvs cine erau ăia cărora li s-a oferit...?
DT: N-am acordul lor, e simplu.
RT: Nici eu n-am acordul lor.
DT: Dvs nu trebuie sa aveţi acordul lor dacă vă asumaţi nişte acuzaţii atît de grave.
RT: Dvs ati spus mai devreme că unii prin oraş au fost căutaţi să fie făcuţi colonei şi au refuzat. Şi eu v-am întrebat cine. Mi-aţi spus că nu aveţi acordul lor.
DT: E vorba de persoane publice totuşi, nu-mi permit, sunt oameni cu care mai vorbesc uneori.
RT: Vi se pare că astăzi în spaţiul public din România nu există - poate aş spune chiar mai întemeiat decît acum doi ani de zile - suspiciunea că există oameni şi în presă şi în viaţa publică în general, de la politicieni pînă la oameni de afaceri, care au avut legături într-un fel sau altul cu serviciile secrete?
DT: Păi dumneavoastră sînteţi primul care spuneţi că aţi avut.
RT: Ar fi trebuit să urmeze şi o dezbatere publică în sensul ăsta. Sigur, se întamplă astăzi, la începutul anului 2016. Tot e bine, domnule Tăpălagă. Pînă la urmă vă spun un lucru: democraţia cu epoleţi nu există. Şi o stiti la fel de bine ca mine. Indiferent că la un moment dat nişte oameni au crezut că, intrînd în legatură cu servicii secrete sau cu procurori sau răspunzînd la nişte comenzi editoriale din diverse motive, ei ştiu, să-şi poarte păcatele, cu toate că au crezut că servesc un bine public. Eu cred în democraţia în care la un moment dat votul este cel care contează. Despre asta vorbim.
DT: În asta credem cu toţii şi în numele acestei democraţii ar fi bine să lămuriţi şi ce înseamnă "statele de plată cu sumele de bani pe care le-am primit". Aţi primit banii ăştia mai exact pentru ce?
RT: Verificaţi toate chestiunile pe care le-am făcut publice. Vă stau la dispoziţie, repet, o sumă de....
DT: Dar suntem în măsura să lămurim din moment ce dvs sunteţi aici. Şi aveti un public în faţa căruia îi cereţi votul, nu eu!
RT: Da, domnule Tăpălagă, va propun în acelaşi timp, din nou, spun cu tărie, pentru a duce lucrurile într-o anumită ordine, dacă vreţi, din perspectiva asta, să începeţi cu 2012. Cu lista ofiţerilor făcuţi la secret de domnul Oprea. Şi să încercaţi să lămuriţi lucrurile acestea, după care să treceţi la episodul Turcescu din 2014. Din păcate, o spun încă o dată, deşi i-am rugat pe unii dintre colegii din presă. Cred că şi pe dvs, să încercaţi să invesigaţi...
DT: Nu, pe mine nu m-aţi rugat. Iar noi avem o agendă editorială, totuşi, absolut independentă, care nu răspunde la comenzi, nu are de-a face cu persoane din afară care zic investigaţi asta sau asta.
RT: Nu vă oprea nimeni. Nu era vorba să treceţi într-o chestiune editorială subiectivă, domnule Tăpălagă. Era vorba de un caz cu 2000 de nume, în care apareau ziarişti, politicieni, procurori, toată floarea cea vestită dacă vreţi a spaţiului public românesc, 2000 de persoane, iertaţi-mă. Aţi fost în Statele Unite ale Americii, sunteţi un admirator, cred, al presei americane. Un astfel de eveniment nu trece acaparat doar de o televiziune precum Antena 3. Şi el putea fi investigat,
DT: Bun, ce avem de lămurit acuma este propriul dumneavoastră trecut, pentru că repet, dvs sunteţi cel care solicită votul bucureştenilor.Nu cei 2000 de oameni.
RT: Aţi fost în emisiunea mea cred că de mai multe ori. Vreodată în emisiunile pe care le realizam cu Dan Tăpălagă şi cu alţi colegi jurnalişti, înainte de emisiune, în timpul emisiunii, cum vreţi, pe SMS, pe telefon, v-am rugat vreodată, v-am solicitat vreodată să nu abordaţi nişte subiecte? Să nu vorbiţi despre nişte oameni? Să nu atingeţi anumite dimensiuini ale problematicii din spaţiul public românesc?
DT: Răspunsul este nu, pentru că ştiaţi că nu se poate întampla asta.
RT: Aş vrea să ştiu, dincolo de dumneavaostră, că banuiesc că vă referiţi la faptul că dvs sunteţi un jurnalist care…
DT: Nu, dar mă cunoşteaţi bine. De aia raspunsul e nu.
RT: De aia vă şi invitam. Alminteri ar trebui să mai spunem că v-am invitat în afara apariţiilor dvs de zeci de ori în toate momentele importante care se întîmplau. Adeseori spunîndu-mi “nu pot sa vin” din diverse motive, este firesc, nu trebuia să răspundeţi la solicitarea lui Turcescu de fiecare dată. Vă mulţumesc pentru momentele în care aţi ajuns. Nici un alt coleg jurnalist care a participat la emisiunile cu Robert Turcescu nu poate spune că vreodată i-aş fi spus “pe ăla să nu-l atingem”, “despre ăla să nu vorbim” sau despre o situaţie mai complicată la un moment dat să ne facem că ea nu există.
DT: O să îmi încerc norocul pentru ultima dată. Şi trecem la alte subiecte. Ce înseamnă “statele de plată cu sumele de bani pe care le-am primit”.
RT: Norocul vă ocoleşte azi, domnule Tăpălagă, din această perspectivă, pentru că spun din nou: subiectul acesta, din punctul meu de vedere, este închis.
DT: Era bine să-l închideţi lămurindu-l, nu lăsînd lucrurile în aer.
RT: Vă las, în momentul de faţă, şi dvs, ca jurnalişti, cu această observaţie, că ar trebui să începeţi, spun din nou, eventual să faceţi astfel de interviuri, altminteri foarte bune, cu măcar o parte din cele 2000 de nume, de persoane care s-au aflat în situaţia de a fi în 2012, atenţie, desecretizată o listă cu coloneii locotenenţi făcuţi la un moment dat de Gabriel Oprea.
DT: Deci, nu ştim, ca să tragem o concluzie, nu ştim de fapt…
RT: Concluzia dumneavoastră.
DT: Încercam să tragem o concluzie.
RT: Nu, nu încercam, că folosiţi pluralul.
DT: Încerc să trag o concluzie şi spuneţi dacă-i corectă sau nu. Simplu.
RT: Nu vă dau note eu, domnule Tăpălagă.
DT: Nu ştim dacă aţi fost colonel sub acoperire pentru un serviciu secret. N-aţi răspuns la întrebarea asta.
RT: Răspunsul meu a fost clar. Niciodată nu am raspuns la ordinele niciunui serviciu secret. Cred că-i o deducţie logică din această perspectivă şi o puteţi face.
DT: Doi. Nu ştim ce sens a avut atunci dramoleta din 2014, cu bolovani în spinare, cu muntele, cu judecătorii, cu Dumnezeu. Ce sens a avut?
RT: Domnule Tăpălagă, în cîte redacţii aţi lucrat. Aţi lucrat în multe, nu?
DT: Aveţi tendinta să puneţi prea multe întrebări, or sunteţi în poziţia să daţi mai multe răspunsuri.
RT: Am tendinţa de a încerca şi în această campanie electorală, da, de a aduce în spaţiul public genul de discuţie vie, domnule Tăpălagă, cu argumente, cu contraargumente, în care, dacă vreţi într-adevăr să fim oneşti cu toţii, trebuie să admitem că şi un candidat la primăria municipiului Bucureşti sau în orice altă poziţie are legatură să se îngrijoreze în legatură cu un lucru care se întîmplă în spaţiul public, nu să fie neaparăt genul de individ care răspunde la nişte întrebări.
DT: Da, aveţi acest drept. Nu vi-l ia nimeni. Daaaar, eu o să insist cu întrebări. Şi o să încerc să obţin de la dvs nişte răspunsuri. Deci: ce sens a avut scena din 2014?
RT: Spuneam că aţi lucrat în mai multe redacţii ca să vă dau un răspuns la această chestiune, şi că ştiţi foarte bine că, de-a lungul anilor, există în mai multe redacţii, ca să nu spun în toate, momente de maximă tensiune, generate poate de apropierea perioadelor electorale. Aţi părăsit vreodată o redacţie, domnule Tăpălagă, pentru că vi s-a părut că, la un moment dat, poate politica editorială, poate unele lucruri, nu sunt în acord….
DT: Ştiţi bine că da. Dar spuneţi ce doriţi să spuneţi.
RT: Păi, deduceţi dvs, că spun încă odată. E simplu. Sunt lucruri care intră la un moment dat în contradicţie cu felul în care tu gîndeşti ca jurnalist că trebuie să-ţi faci meseria. Şi vă mai spun din nou, în 23 de ani de presă…
DT: Puteaţi pleca şi fără să vă prezentaţi drept ofiţer sub acoperire, cu state de plată…
RT: Domnule Tăpălagă, spun din nou, vă rog să lămuriţi, sunteţi jurnalist…
DT: Puteaţi pleca simplu.
RT: …aţi făcut anchete jurnalistice, unele dintre ele foarte bune, poate reuşiţi să o luaţi de la 2012 încoace. Nu puneţi totul în cîrca mea, domnule Tăpălagă. Incercati sa va uitati si la alte spinari, care s-au indoit terbil in ultimii ani.
DT: În spinarea dvs v-aţi pus singur bolovani grei pe care aţi spus că i-aţi dat jos în 2014. Azi sunteţi candidat, doriţi votul bucureştenilor, şi din respect pentru ei încercam să lamurim exact cum au stat lucrurile, pentru că ele nu au fost lămurite.
RT: Încă o dată, poate vă ajută o discuţie similară, poate purtată pe acelaşi ton şi cu alţi oameni de pe acea listă. Puteţi începe cu doamna Kovesi, puteţi continua cu alţi colegi, puteţi continua cu procurori care se află acolo sau judecători. Ca să nu mai vorbim de o liota întreagă de oameni politici. Vă înţeleg, categoric, curiozitatea, dorinţa de a descifra nişte lucruri, dar iertaţi-mă, domnule Tăpălagă, nu sunt eu singurul din ţara asta căruia trebuie să i se arunce în momentul de faţă toate aceste lucruri în spinare, în faţă, în ochi. De ce alţi oameni de pe lista aceea de 2000 de persoane nu au ieşit nici o clipă în acel moment încercînd să lămurească nişte episoade?
DT: Uitaţi ce cred: dumneavoastră aţi spus ceva în 2014, ceva referitor la locotenent colonel sub acoperire, referitor la state de plată, la bolovani în spinare…
RT: state de plată…
DT: ..state, state, Dumnezeu ştie cum sunt..
RT: state, cu s.
DT: şi toată lumea a înţeles că aţi fost acoperit, ofiţer acoperit pentru un serviciu secret. Asta a înţeles toată lumea, sunt articole, tone, mii de articole pe tema asta, dvs n-aţi avut nimic de zis. După doi ani de zile, aflăm din gura dvs şi a lui Traian Basescu, aflăm că toată povestea asta ….
RT: Domnul Procuror General de la vremea aia, Tiberiu Niţu, ce a zis?
DT: Încă o dată, puneţi cam multe întrebări în acest interviu.
RT: Iertaţi-mă, e dreptul meu să pun şi intrebari, domnule Tapalaga.
DT: Cînd NU veniţi şi cu răspunsuri, a pune întrebari e un mod de a evita un raspuns.
RT: Nu, asta este viziunea dvs despre exact ce înseamnă un dialog la un moment dat.
DT: Exact asta faceţi.
RT: Noi n-am avut niciodată dialoguri comode în toţi anii aceştia, după cum bine ştiţi. Chiar şi în discuţiile private.
DT: Aşa e, dar acum ocoliţi un răspuns.Şi eu vă spun aşa. Încercaţi să minimalizaţi ce aţi făcut în 2014, reducînd totul la acest episod din 2012. Şi anume: m-a făcut Oprea colonel, şi asta e tot, de fapt.
RT: Vă înşelaţi, domnule Tăpălagă. Vă înşelaţi.
DT: Lamuriţi dvs atunci cum stau lucrurile.
RT: Am făcut declaraţiile, mi-am asumat la vremea respectivă lucrurile pe care le-am spus, da? Publicul meu de la acel moment, împărţit în oameni care s-au considerat trădaţi, dezamagiţi, da? Am stat şi stau în continuare în faţa acestor oameni, spun încă o dată, cerînd un vot, nimic altceva. Este şi pentru mine dacă vreţi un examen, domnule Tăpălagă, această competiţie pentru primăria Capitalei, pentru a vedea dacă oamenii mai au încredere în Robert Turcescu au ba. Este o variantă. Eu nu m-am dus, spun încă o dată, nici la Traian Basescu, nici la alţi oameni politici zgîriind uşa să devin consilier, secretar de stat, purtător de cuvînt, parlamentar pe o listă sau mai ştiu eu ce. Niciodată nu am făcut-o, pentru că mi s-a părut firesc ca, dacă vreau să fac pasul în politică, ar trebui şi aşa ar fi firesc să încerc să obţin un vot. Poate bucureştenii vor spune da, Turcescu e bun de primar”.
În acest interviu (transcris de pe Hotnews) s-a observat că Robert Turcescu a evitat să răspundă clar la 3 întrebări-cheie, scrie cotidianul.ro.
1. ce înseamnă că a fost colonel sub acoperire?
2. pentru ce a fost plătit pe acele state de plată pe care chiar el le-a prezentat?
3. ce rol a avut dramoleta din 2014 cu sacii de pietre din spinarea sa?
De remarcat că Dan Tăpălagă, autorul interviului, nu este un adversar al lui Robert Turcescu, ci, din contră, un apropiat al acestuia pe baricada care l-a apărat pe Traian Băsescu. Cu atît mai important devine acest interviu, în care Turcescu a încercat mereu să abată atenţia spre lista lui Gabriel Oprea, în timp ce întrebările se refereau la episodul „colonelului sub acoperire”!
Mai mult ca sigur, acest interviu spectaculos devine un nou sac cu pietre pe care Robert Turcescu va trebui să-l poarte pe tot parcursul campaniei electorale în cursa în care a fost împins pe ultima sută de metri de Traian Băsescu!