Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, după învestitură, că Guvernul va analiza, în şedinţă, elementele privind rectificarea bugetară şi deficitul la finele anului, precizând că, din discuţiile avute până acum, sunt resurse financiare pentru plata pensiilor şi a salariilor şi pentru nevoile Ministerului Sănătăţii.
"În acest moment, elementele privind rectificarea bugetară şi deficitul bugetar la finele anului 2021 urmează a fi dezbătute în şedinţa de Guvern de mâine şi, după ce vom avea aceste elemente tehnice, putem să comunicăm ce s-a întâmplat şi unde ne găsim cu ceea ce înseamnă asigurarea resurselor financiare. Ceea ce vă pot spune, în schimb, este că nimeni nu trebuie să aibă vreo temere legată de faptul că nu sunt resurse financiare pentru plata pensiilor şi a salariilor", a afirmat Ciucă, joi, la Parlament, după ce Guvernul a primit votul de învestire.
Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor ar urma să primească cei mai mulţi bani la a doua rectificare bugetară din acest an, scăderile cele mai semnificative urmând să fie operate la Ministerul Agriculturii, Ministerul Transporturilor, Ministerul Energiei şi Ministerul Economiei, conform proiectului publicat miercuri seara pe site-ul MF.
Deficitul bugetului general consolidat, în sumă absolută, calculat potrivit metodologiei naţionale (cash) creşte la 84,905 miliarde de lei, acesta menţinându-se la 7,13% din PIB.
De asemenea, veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat vor fi majorate cu 528,789 milioane de lei, iar bugetul asigurărilor pentru şomaj cu 127,76 milioane de lei, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 publicat tot miercuri seara de Ministerul Finanţelor.