Tamas a spus că la întâlnirea respectivă, la care au mai fost prezenţi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, şi episcopul reformat Kató Béla, au vorbit şi despre faptul că, în România, înainte de aderarea la NATO, Constituţia a fost modificată într-un sens pozitiv pentru comunitatea maghiară şi că, înaintea integrării europene, au fost aduse modificări pozitive unor legi numeroase, sea arată într-un comunicat de presă al CJ Covasna, scrie news.ro
"În schimb, experienţa noastră arată că, începând din anul 2007, acest proces s-a inversat şi că suntem victimele încălcării unor drepturi. În cazul proprietăţilor persoanelor fizice şi juridice, are loc o renaţionalizare în loc de retrocedare.
În această ţară are loc o recentralizare în loc de descentralizare. Administraţia publică aplică standarde duble faţă de comunitatea maghiară. Am dat ca exemplu faptul că, în timp ce, în România, arborarea steagurilor judeţelor secuieşti este interzisă, steagul altor regiuni istorice poate fi arborat fără nici o problemă”, a spus Tamas. El a arătat că pentru maghiarii din Ardeal cele mai importante aspecte sunt siguranţa, respectarea drepturilor minorităţilor şi prosperitatea economică.
"Ceea ce cerem noi nu este altceva decât ceea ce s-a realizat deja în peste 15 ţări ale Uniunii Europene, cu alte cuvinte, aplicarea legii şi autonomie teritorială pentru comunităţile naţionale”, a mai spus preşedintele CJ Covasna.