„Am venit la cel mai mare punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, Siret, pentru a vedea organizarea activităților pentru asigurarea fluxului de tranzit, precum și pregătirile necesare în cazul în care ne confruntăm cu un număr mare de cetățeni ucraineni care solicită protecția statului român.
De la începerea conflictului au fost înregistrate 40 de cereri de azil. Am cerut autorităților locale responsabile să acorde întregul sprijin pentru ca cetățenii care solicită azil să beneficieze de sprijin: cazare în centrele amenajate, dacă doresc acest lucru, asistență materială, medicală și tot ce au nevoie.
Am fost impresionat de numărul mare de voluntari români care îi întâmpină pe refugiații care intra în țară.
Alături de autoritățile locale, românii arată astfel solidaritate față de vecinii ucraineni, greu încercați de agresiunea militară rusă.
Am convocat, mâine dimineață, task-force-ul pentru gestionarea situației din Ucraina pentru a face o nouă evaluare pe întreaga frontieră și pentru actualizarea măsurilor necesare”, a transmis premierul.
Astăzi, 25 februarie 2022, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, Departamentul pentru Situații de Urgență și Cancelaria Prim-Ministrului au avut o întâlnire pentru coordonarea integrată a acțiunilor derulate de instituțiile cu atribuții în domeniu, alături de societatea civilă și organizațiile internaționale, în vederea asigurării asistenței umanitare adecvate: alimente sau alte produse necesare de subzistență, precum și servicii de sprijin persoanelor refugiate/strămutate pe teritoriul României.
În vederea organizării eficiente și unitare a întregii misiuni umanitare, în cadrul ședinței de astăzi, s-a decis înființarea unui Grup de lucru, la nivel central, dar și a mai multor celule de lucru la nivel teritorial, în zonele aflate în proximitatea punctelor strategice situate în Nordul și Nord-Estul țării noastre care, în mod integrat, vor colabora în scopul alocării eficiente și rapide a resurselor necesare, donate sau aflate în rezervele statului, persoanelor cu statutul de refugiat/strămutat pe teritoriul țării.
În acest sens, punctele de sprijin teritoriale vor evalua nevoile concrete și vor fi în permanent contact cu grupul de lucru realizat la nivel central, însărcinat cu responsabilitatea de a coordona întreaga activitate.
Facem precizarea că orice persoană fizică, juridică, organizație care dorește să sprijine această acțiune umanitară să trimită un e-mail la adresa: umanitar.dsu@mai.gov.ro.