Raportul MCV subliniază progresele României în domeniul Justiţiei, fiind lăudată activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate, a DNA, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a Consiliului Superior a Magistraturii.
În schimb, Comisia Europeană critică Parlamentul României, în special pentru cazurile în care a împiedicat anchetarea unor deputaţi sau senatori, dar e criticată şi activitatea avocatului poporului, pentru că nu a contestat mai multe ordonanţe de urgenţă la CCR.
Astfel, Parlamentul român, susţine raportul MCV, nu a respectat întotdeauna deciziile ANI privind incompatibilitatea şi au existat cazuri în care parlamentari declaraţi incompatibili nu au fost suspendaţi. Cazul lui Mircea Diaconu este considerat drept unul negativ în raport.
În raportul MCV este prezentă şi frauda de la examenul de Bacalaureat şi este amintit faptul că numirea şefului DIICOT ar trebui să fie "transparentă".
Documentul face referire şi la problemele legate de licitaţiile publice, inclusiv cele cu fonduri europene, informează Mediafax.
Aceleaşi surse au relatat că CE insistă pentru o procedură transparentă în cazul desemnării noului şef al DIICOT, precum şi pentru revizuirea a modului în care se fac numirile pe posturile importante din sistemul de justiţie.
O altă recomandare ar putea viza găsirea unei modalităţi privind aplicarea automată de către Parlament a deciziilor instanţelor referitoare la parlamentari.
Aceleaşi surse au subliniat faptul că raportul de miercuri este mai bun decât cel din 2014 şi mai bun decât cel al Bulgariei. Raportul de miercuri nu va fi ultimul, dar România ar putea scăpa în curând de monitorizare.
Rapoartele MCV pentru România şi Bulgaria vor fi discutate, miercuri, în Colegiul comisarilor şi vor fi publicate după încheierea reuniunii Colegiului, la ora 12:00 (13:00, ora României).
Potrivit presei bulgare, Sofia a înregistrat progrese "limitate" în sistemul judiciar, care este supus unor influenţe politice. În plus, în Bulgaria s-au dat puţine sentinţe în cazuri de corupţie şi crimă organizată.
Novinite notează că "progresele au fost lente" în privinţa reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei şi crimei organizate.