Dacă va trece de plenul Camerei, modificarea PSD, votată joi de deputaţi la proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Concurenţei, va merge la Senat, camera decizională în acest sens. Ulterior, după publicarea în Monitorul Oficial, actualul preşedinte al Consiliului Concurenţei va putea fi schimbat.
Iată amendamentul:
“Președintele trebuie să fi îndeplinit funcții de conducere cu largi responsabilități pentru o perioadă de cel puțin 15 ani, în care a făcut dovada înaltei sale competențe profesionale și manageriale”, se arată în amendament.
Totodată, deputaţii juriști au mai adoptat un amendament al PSD conform căruia "membrii Consiliului Concurenţei sunt numiţi prin decret de către preşedintele României, pe baza votului dat de Parlament, la propunerea comisiilor juridice, ale celor două Camere".
Ce spune Opoziția: După publicarea în Monitorul Oficial, actualul președinte al Consiliului va putea fi revocat
Gabriel Andronache, deputat PNL, a explicat cât de grave sunt modificările:
”În Comisia juridică s-a discutat din nou modificare a legii concurenţei în sensul în care PSD-ul doreşte cu orice chip să pună mâna pe Consiliul Concurenţei, pentru a-şi instala probabil la conducerea acestei instituţii fundamentale pentru garantarea unei pieţe libere în România un lacheu. S-a procedat la discutarea unui proiect de lege care a venit de la Senat alterat, modificat cu pixul, tot la comisia juridică se află un alt proiect de lege în care Camera Deputaţilor este cameră decizională”.
Şi am ridicat în cadrul şedinţei problema competenţei camerelor, în sensul în care nici acum cei de la PSD nu s-au hotărât dacă Senatul este camera care trebuie să adopte decizia în această materie a concurenţei sau Camera Deputaţilor. Până la urmă s-a discutat acest proiect de lege, au fost incluse modificări care se refer la vechimea pe care trebuie sa o aibă in domeniul preşedintele Consiliului Concurenţei. De asemenea au fost introduse o serie de reglementări care fac din Consiliul Concurenţei în ansamblul său o structură decorativă, iar viitorul preşedinte al Consiliului Concurenţei va fi cel care va tăia şi spânzura cu ghilimelele de rigoare, în sensul in care va avea puteri discreţionare care la ora asta sunt la îndemâna plenului consiliului.
Viitorul preşedinte al Consiliului Concurenţei nu va mai fi stabilit prin procedura aflată acum în vigoare, preşedintele României fiind exclus din această procedură, Parlamentul fiind cel care va decide. Pe cale de consecinţă, la conducerea Consiliului Concurenţei va fi instalat un om de paie la îndemâna preşedintelui Dragnea. Modificările operate astăzi sunt relevante in acest sens. Este păcat că o instituţie fundamentală prevăzută de Constituţia României care trebui trebuie să asigure garanţiile necesare pentru desfăşurarea unei activităţii concurenţiale în materiel comercială în România este aruncata în aer prin aceste modificări. Care sunt criteriile?
Numirea va fi făcută direct de Parlament, fără a se mai trece prin filtrul unui examen, a unui interviu aşa cum prevede legea in vigoare. Apoi aplicarea sau identificarea unei solutii legislative interesante si novatoare in sensul in care se sstabilește in tipul mandatului actualului preşedinte al CC faptul că este necesară o vechime de 15 ani de zile în domeniu, criteriul introdus special pentru ca acesta să nu mai poată ocupa această funcţie. Mai mult, această reglementare va intra in vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Evide, după publicarea in MPO practic actualaul preşedinte al CC nu va mai putea ocupa aceasta funcţie pană al finalul mandatului care va fi peste un an şi cateva luni si va fi prin efectul legii demis”, a mai spus Gabriel Andronache.
Președintele Consiliului Concurenței, prima reacție după ce PSD îl poate revoca din funcție
Joi, de la ora 11.30, Comisia Juridică a Camerei Deputaților și Comisia de Industrii au o ședință comună în care teoretic ar trebui să dea raport comun pe amendamentul PSD care prevede că președintele Consiliului Concurenței "să fi îndeplinit funcții de conducere cu largi responsabilități pentru o perioadă de cel puțin 15 ani. În fapt, Bogdan Chirițoiu nu îndeplinește acest criteriu.
Proiectul de lege ar urma să ajungă în plenul Camerei Deputaților, camera decizională, până pe 7 mai, termenul limită de aprobare. Acesta este termenul pentru adoptare tacită. Dacă trece și de Camera Deputaților, proiectul de lege pleacă la promulgare. Potrivit amendamentelor, legea ar urma să intre în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial.
Proiectul poate fi consultat aici