Update 13:00. Votul pentru moțiunea de cenzură s-a încheiat. Moțiunea a fost respinsă. Au fost 194 de voturi pentru moțiune, 13 împotrivă și 7 voturi anulate. Pentru a trece, erau necesare cel puțin 278 de voturi.
Prima reacție a lui Victor Ponta, după ce moțiunea de cenzură a fost respinsă
UPDATE 12.55 S-a terminat votul.
Update 12: 38 A început votul pentru Senat. Votează senatorii a căror nume de familie începe cu ”B”
Update 12:30 A început votul în plenul Parlamentului pentru Camera Deputaților. Votează deputații al căror nume de familie începe cu ”N”. Un singur deputat PSD a votat, Bogdan Niculescu Duvăz, deși PSD a decis ca parlamentarii să nu voteze.
Prima reacție a PNL, după ce moțiunea a căzut: În toamnă depunem altă moțiune de cenzură
Update 12:15 Premierul Victor Ponta a revenit în plenul Parlamentului.
”Vreau să le mulţumesc colegilor din majoritatea guvernamentală, dar mai ales colegilor din PSD. De fiecare dată când aţi fost la putere, aţi făcut bine României. V-aţi ales întotdeauna lideri cu care să vă mândriţi, mai puţin unul. Dar vă sigur că, atunci când nu voi mai fi preşedinte PSD, nu o să votez niciodată un Guvern PNL, pentru că nu sunt prostănac. PNL a avut președinți citiți, dar a ajuns să fie condus de Elena Udrea”.
Update 11:58 Deputatul PNL, Cezar Preda, susține un discurs în care îl critică pe Victor Ponta.
Update 11:30 Vasile Blaga a luat cuvântul. Co-președintele PNL i-a cerut demisia lui Victor Ponta.
Crin Antonescu, atac dur la Victor Ponta, înainte de moțiunea de cenzură. Cum va vota
Update 11:00 Alina Gorghiu a venit la rândul său, la tribuna Parlamentului: Îmi cer scuze că l-am ajutat pe Victor Ponta, în trecut
”Parlamentul are ocazia să-şi recâştige onoarea. Majoritatea parlamentară nu are nimic în comun cu majoritatea românilor. Moţiunea de astăzi are o chestiune destul de concretă: dreptul de vot. Tema nu este doar importantă în sine, ci reprezentativă pentru tot ce face Victor Ponta. Domnule Ponta, acţionaţi în masă împotriva românilor. Ne dorim să punem capăt abuzurilor.. Pentur ca umilirea cetăţenilor să nu se mai întâmple. De ce nu, ne dorim ca Victor Ponta să plece. Guvernul a blocat alegerile. Este vorba de teama de a pierde alegerile. Îi este teamă de alegeri, proteste, de critică şi de presa liberă. Nimic diferit de manifestările unui alt dictator din lume, din trecut. Frica de adevăr vă face să ameninţaţi puţina presă care nu vă este subordonată. Teama de români vă determină aă ameninţaţi cetăţenii cu plângeri penale dacă ies să protesteze. V-aţi organizat mitinguri de ziua dvs. Cu frica de dreptate, aţi organizat o adevărată mineriadă parlamentară împotriva Justiţiei. Aţi transformat un stat de drept într-un stat nedrept. Un stat în care un ministru, prieten de al dvs., insistă milioane de români, care au o singură vină, aceea că nu sunt votanţi ai PSD. Știti ca Victor Ponta se apăra doar pe el insuși si pe ce din cercul de apropiați”
Ponta, întrebat de ce nu demisionează, ca Ioan Rus: Dar eu ce-am făcut, doamnă?
Update 10:40: Victor Ponta a luat cuvântul: Va veni timpul când vă veți da seama cât de grav este ca Guvernul sp fie schimbta prin voința procurorului.
”Voi începe prin a vă spune că moțiunea de cenzură este un drept al Opoziției şi orice Guvern trebuie să dea explicaţii. Am participat la foarte multe moţiuni de cenzură, dar nu mi s-a întâmplat să particip la o moţiune care nu priveşte activitatea Guvernului, ci a Parlamentului. Parlamentul, prin legile pe care le-a adoptat, va asigura dreptul la vot. Să nu-i păcălim pe oameni.
În text se vorbeşte despre alegerile pe care trebuie să le organizăm. Aţi votat în unanimitate Legea promulgatăd e preşedinte, care se referă la alegerile locale, la modul de organizare. Bănuiesc că nu ne cereţi să facem alegeri pe o lege pe care aţi abrogat-o.
Mi-am exprimat regretul, scuzele, ca şef al Guvernului, pentru că nu toţi românii au votat în condiţii normale. Singurul lucru important este să asigurăm condiţiile pentru ca alegerile să se desfăşoare normal. Coelgii liberali se schimbă între ei în fiecare zi. Prin proiectul de lege, am susţinut şi credem că este cea mai bună soluţie ca alegerile să fie organizate de AEP. Moţiunea de cenzură are ca scop critica activităţii Guvernului şi dovedirea unei alte majorităţi. Nu există o asemenea alternativă, un alt Guvern şi nicio altă majoritate. Vreau să le amintesc colegilor că în 27 aprilie 2012, USL a venit cu un alt Guvern şi a obţinut numărul necesar de voturi pentru demiterea Guvernului PDL.
Asta înseamnă politică serioasă serioasă. Nu acuz opoziţia de faptul că, nefiind în stare să dea jos Guvernul, aşteaptă ca o altă putere a statului sau un procuror să o facă în locul său. Vreau doar să vă spun un lucru şi mi-e teamă că o să mă citaţi în viitor: dacă dumneavoastră credeţi că este un bun precedent pentru democraţia din România ca un guvern să nu se schimbe în Parlament sau prin alegeri, ci să se schimbe prin voinţa unui procuror cred că este foarte grav, cred că e o mare greşeală şi cred că vă va veni timpul când vă veţi da seama de acest lucru", a spus Ponta parlamentarilor opoziţiei, la dezbaterea moţiunii de cenzură.”
Ponta, la moțiune către PNL: Veți vedea că este gravă schimbarea Guvernului prin voința procurorului
Update 10:30 Premierul Victor Ponta a părăsit plenul Camerei Deputaților, în momentul citirii moțiunii de cenzură. Acesta a mers alături de Gabrile Oprea, în biroul lui Valeriu Zgonea.
Update 10:25 Moțiunea de cenzură este citită de către deputatul PNL de diaspora, Viorel Riceard Badea.
Update 10:14. Premierul Victor Ponta a ajuns în plenul Parlamentului. Și membrii Guvernului participă la ședință. Moțiunea este semnată de 183 de parlamentari.
Moțiunea de cenzură privind votul prin corespondență și alegerile parțiale este semnată de 183 de senatori și deputați de la PNL, grupul popular și democrat, precum și parlamentari PSRO. PNL are în total 174 de parlamentari, iar PSRO are 12. Astfel, pentru a fi adoptată moțiunea, mai sunt necesare 92 de voturi pentru.Social-democraţii şi-au luat măsuri de precauţie, astăzi, la votul moţiunii de cenzură! Deşi liderul PSD Victor Ponta se arată încrezător că opoziţia va rata şansa de a dărâma Guvernul pe care îl conduce, partidul a decis că parlamentarii să rămână pe scaune, când le va veni rândul să voteze.
Victor Ponta, pentru Bloomberg, despre șansele moțiunii de cenzură
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că parlamentarii Uniunii vor fi prezenți vineri, în sală, la dezbaterea moțiunii de cenzură, iar fiecare va vota după conștiință, dar nu împotriva acestui demers antiguvernamental.
De asemenea, copreședintele PNL, Vasile Blaga, a afirmat că a avut discuții cu liderul UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, despre moțiunea de cenzură, precizând însă că, cel mai probabil, parlamentarii acestui partid vor susține Guvernul.
Pentru a fi adoptată, moțiunea trebuie să întrunească 278 de voturi favorabile.
Cine sunt deputații care vor vota moțiunea de cenzură a PNL
Rovana Plumb, ministrul Muncii, a declarat că PSD nu va vota vineri în Parlament la moțiunea inițiață de PNL.
"Vom fi în sală din respect pentru Parlament, dar e treaba Opoziției să adune voturile. Acest demers nu poate fi luat în calcul, nu poate fi decât generator de haos in politcă. Este vorba de o poziție pe care pe care orice formațiune o poate avea. Demersul de a introduce o moțiune e act democratic, e utilizat în Europa. Dar un partid decide cum să se comporte în situații de acest fel, e dreptul lui”, a spus Rovana Plumb, la Realitatea TV.
Daniel Constantin a dezvăluit cum va vota PC-PLR la moțiunea de cenzură
Liberalii solicită în moțiune retragerea încrederii Guvernului.
"Motivul fundamental pentru care considerăm că trebuie, acum, să retrageți încrederea acestui Guvern este faptul că și-a bătut joc de ceea ce este mai sfânt într-o democrație", susțin semnatarii moțiunii de cenzură, indicând dreptul la vot.
Potrivit PNL, "Guvernul Ponta a încălcat Constituția și a săvârșit abuzuri inimaginabile".
PNL afirmă că moțiunea de cenzură ar fi putut fi axată pe "incompetența" lui Victor Ponta și a miniștrilor săi, pe "proasta" guvernare, dând ca exemplu gestionarea cardului de sănătate, "operațiunea bacșișul".
PNL știa de boicotul PSD la moțiune. Marian Petrache, despre strategia lui Ponta și Oprea
Liberalii consideră că singura soluție pentru deblocarea introducerii votului prin corespondență este schimbarea echipei guvernamentale.
Moțiunea a fost depusă vineri, 5 iunie, și citită în plenul Parlamentului luni, 8 iunie.
Victor Ponta s-a confruntat până acum cu două moțiuni de cenzură, pe 13 mai 2014 și pe 12 septembrie 2014.