În condițiile în care celelalte grupuri parlamentare nu au făcut nicio propunere, Liviu Dragnea a fost singurul candidat. Acesta a fost votat de plenul Camerei Deputaților, printr-un vot secret, cu buletine. Dragnea şi-a explus planurile în faţa colegilor:
"Parlamentul României este o instituție peste care ultimii ani au așternut o reputație discutabilă. Poate nemeritată, zic unii, dar în același timp este un fapt. E misiunea noastră să refacem reputația Parlamentului și nu putem face asta decât colaborând, decât lucrând cu responsabilitate civică și națională. Cred că a doua misiune esențială a actualului Parlament este aceea de a face ordine în legislația românească. S-au adoptat în decursul anilor prea multe legi care se bat cap în cap, care sunt inadecvate, care încurcă societatea și raporturile între instituții", a susținut Dragnea.
El a adăugat că va iniția un proces parlamentar prin care, împreună cu instituțiile abilitate, dar în primul rând cu Guvernul, Parlamentul să facă ordine în legislație și să clarifice raporturile dintre instituții.
"Această ordine este una dintre condițiile fundamentale ale aplicării legii în România. Sunt convins că împreună putem realiza o adevărată reformă a legislației constituționale, nu avem dreptul să mai ratăm acest proiect. Ține de noi să restabilim puterea constituțională a Parlamentului și vreau să pornim împreună acest proces. Activitatea de control al instituțiilor pe care Parlamentul e abilitat să o exercite nu trebuie să mai fie mimată. De asemenea, vreau să transmit un mesaj foarte puternic — Parlamentul este locul unde se naște legea, dar și locul unde se stopează abuzul în aplicarea ei. Anul 2017 și anii care urmează nu sunt ușori, toți ne-am angajat în această campanie electorală să producem creștere economică susținută și să aducem bunăstare românilor. E datoria noastră să facem legi bune și clare, să-i ajutăm pe români să creadă în România", a subliniat președintele Camerei Deputaților.
Dragnea a mai declarat că au intrat în Parlament formațiuni noi, arătând că este un lucru bun pentru democrație, context în care i-a îndemnat pe parlamentari să lase la o parte conflictele și să se lupte pentru proiecte mari.
"Este esențial ca partidele din Opoziție să-și poată exprima punctele de vedere cu toată vigoarea. (...) Faptul că ne găsim astăzi aici arată că oamenii au avut încredere în noi, că și-au pus speranțele în noi, că ne-au dat șansa să facem ce nu s-a făcut încă și să îndreptăm ceea ce s-a făcut strâmb. Aș vrea să vă propun ca de azi să încercăm să fim nu doar colegi, vă invit să fim parteneri, o echipă care trage în direcția binelui public. Nu e cazul să formăm cu toții un partid mare și unic, dimpotrivă, e necesar ca fiecare partid să-și facă auzită vocea și să lupte pentru ideile în care crede. Ceea ce vă cer este să privim împreună la proiectele mari, să lăsăm la o parte interesele mici atunci când sunt în discuție interesele țării. Vă invit să colaboram cu luciditate națională pentru cauzele mari și să păstrăm luptele politice pentru cauzele mici", a mai arătat președintele PSD.
La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu a preluat cuvântul după ce a fost ales preşedintele Senatului. Acesta a subliniat miercuri că Parlamentul trebuie să își asume rolul de principal legiuitor, adăugând că forul legislativ "nu este o multinațională" și nu funcționează în logica unei astfel de companii.
"Votul dat de români în 11 decembrie ne oferă o legitimitate reînnoită. (...) Un nou Parlament, cu legitimitatea reconfirmată, este un lucru esențial pentru orice stat de drept și pentru orice democrație. Un principiu fundamental al democrației va trebui să fie reconfirmat în noua legislatură — anume controlul și echilibrul reciproc al puterilor în stat. Parlamentul răspunde în fața românilor, cetățenilor care i-au acordat votul de încredere. Controlul asupra Legislativului este exercitat de adevărații stăpâni ai României și nu de conducătorii vremelnici ai unor instituții. Parlamentul trebuie să își asume rolul de principal legiuitor. Parlamentul nu este o multinațională și nu funcționează în logica unei multinaționale. Parlamentarii nu au șef și nu au mandat imperativ", a declarat Tăriceanu, miercuri, de la tribuna Senatului.
El a punctat că Parlamentul este "elementul de bază al democrației liberale", iar un Legislativ puternic nu poate reprezenta decât "un lucru benefic" pentru România.
"Dacă ne dorim mai multă democrație, trebuie să avem un Parlament activ în a-și exercita rolul său constituțional. Ne aflăm în fața unui moment decisiv pentru România și pentru viitorul țării noastre. Este momentul în care decidem dacă România este un stat suveran, în care deciziile importante se iau în țară, de către cei pe care românii îi aleg sau dacă este un stat de mâna a doua, în care deciziile sunt dictate de alții și executate de oameni numiți și nu aleși. Trebuie să revenim la normalitatea unei democrații liberale în care Guvernul este politic, adică ales prin votul parlamentarilor și exprimând și respectând voința poporului manifestată la alegeri. Este momentul în care decidem dacă Parlamentul își asumă rolul constituțional și este o instituție puternică sau este o instituție controlabilă, mai degrabă cu rol decorativ", a afirmat președintele Senatului.
În opinia sa, anul 2016 în care la conducerea României s-a aflat un guvern tehnocrat a fost "un an pierdut".
"Peste câteva zile, Parlamentul va fi chemat să pună capăt unei stări de anormalitate în orice democrație, perioadă în care știți că am avut un guvern tehnocrat. Din păcate, după părerea mea, anul 2016 a fost un an pierdut pe care trebuie să îl recâștigăm în anul 2017", a completat el.