"Propunerea mea este să formăm la nivelul Parlamentului o comisie specială pentru evaluarea democrației, cu alte cuvinte a statului de drept, care este, după o serie de criterii unanim acceptate, indicele la care ne situăm cu statul de drept, în România și cu democrația. Vorbim foarte mult despre aceste lucruri, dar, din păcate pare că acei care vorbesc cunosc destul de puțin", a afirmat șeful Senatului, citat de HotNews.ro.
Totodată, Tăriceanu a precizat că le-a spus celor care au participat la ședinta CEx a PSD că "statul de drept înseamnă, în primul rând, respectarea câtorva principii fundamentale pe care este construită democrația".
"Instituția centrală în orice democrație este Parlamentul, este singura instituție democratică. De echilibrul între puterile statului - puterea legislativă, puterea executivă și puterea judecătorească - depinde buna funcționare a statului. Și, din păcate, la noi ceea ce constatăm, în momentul de față, este un dezechilibru major în detrimentul instituției democratice, singura dintre cele trei, care este Parlamentul. Am spus că, în momentul de față, independența și suveranitatea Parlamentului sunt puse în discuție, legislația actuală permite ca suveranitatea Parlamentului să fie împărțită cu Curtea Constituțională. Puterea judecătorească atacă permanent independența Parlamentului și deciziile pe care le ia. Și toate aceste lucruri trebuie discutate cu responsabilitate", a spus Tăriceanu.
Șeful Senatului a motivat această propunere punctând faptul că "există serioase preocupări, serioase frământări, îngrijorări, temeri cu privire la funcționarea corectă a justiției în România".
"Lucrurile acestea trebuie discutate cu toți aceia care sunt factori activi, societate civilă, asociații profesionale și, în acest sens, săptămâna viitoare, dupa ce vom trece de motiunea de cenzura, la Senat, ca o continuare a discutiilor pe care le-am avut cu CSM, am propus si cu acordul colegilor mei sa facem si o intalnire cu asociatiile profesionale ale magistratilor, judecatori, procurori si asa mai departe. Tocmai pentru ca vad ca exista serioase preocupari, serioase framantari si as spune, mai mult decat atat, ingrijorari, temeri cu privire la functionarea corecta a justitiei in Romania", a mai declarat Tăriceanu.
Întrebat pe ce isi bazeaza afirmatiile privind "lipsa de incredere a cetatenilor in justitie", Tariceanu a spus ca "pe reactiile pe care le-am vazut in ultima perioada ca urmare a cazului unui cetatean arestat pe nedrept". "Din pacate, acest nu este singular si poate zdruncina increderea in justitie", a sustinut presedintele Senatului.
"Parlamentul are dreptul sa decida cu privire la cererile procurorilor, acest drept este inscris in Constitutie. Parlamentul are dreptul sa ia act de aceste cereri sa sa decida in privinta acestora", a mai declarat Tariceanu.
Amintim ca, la sfarsitul lunii mai, presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu i-a cerut intr-o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis sa le inlature "prin demitere ori demisie" pe sefa DNA, Laura Kovesi, si sefa Inaltei Curti, Livia Stanciu. Tariceanu o acuza pe sefa DNA ca a arestat-o preventiv pe nedrept pe Mariana Rarinca in urma unui "denunt calomnios" al sefei ICCJ, pentru ca ulterior sa fie declarata nevinovata de instantele de judecata.