Potrivit proiectului de lege, indemnizația lunară a deputaților și senatorilor pe durata exercitării mandatului se va stabili prin echivalare cu salariul minim pe economie, prevăzut prin lege la nivel național. În ceea ce privește modul de calcul al pensiilor pentru aleși, la atingerea vârstei legale de pensionare, deputații și senatorii vor beneficia de un cuantum al indemnizației pentru limită de vârstă pentru perioada exercitării mandatului, conform cu contribuția avută din salariul minim, potrivit art.2 din proiectul de lege.
Totodată, în ceea ce îi privește pe deputații și senatorii care au avut un alt cuantum al indemnizației pe perioada exercitării mandatului până la promulgarea prezentei legi, "indemnizația pentru limită de vârstă se va calcula conform cu contribuția din salariul minim pe economie stabilit prin lege la nivel național din perioada exercitării mandatului", potrivit art.3 din proiectul de lege.
"Prezenta lege abrogă orice alte prevederi legale anterioare referitoare la cuantumul indemnizației deputaților și senatorilor pe perioada exercitării mandatului, precum și orice alte prevederi legale anterioare referitoare la cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă a deputaților și senatorilor".
În expunerea de motive, Bogdan Diaconu subliniază faptul că "în prezent, există o ruptură între veniturile din indemnizația lunară a deputaților și senatorilor și din indemnizația pentru limită de vârstă a acestora și veniturile salariale și pensiile majorității românilor".
"Tocmai de aceea, prezentul proiect de lege propune ca indemnizația parlamentarilor să fie echivalentă salariului minim pe economie pentru ca aceștia să se confrunte în fiecare lună cu perspectiva unei mari părți a populației României, aceea de a face față prețurilor în continuă creștere în condițiile în care veniturile lor sunt foarte reduse. În egală măsură, parlamentarii trebuie să fie conștienți că, la împlinirea vârstei de pensionare, indemnizația de limită de vârstă pentru perioada de exercitare a mandatelor este la fel ca cea a cetățenilor care au avut salariul minim pe economie, conform cu contribuția avută pe perioada respectivă", se mai precizează în expunerea de motive.
Dacă aceste modificări nu vor fi votate și adoptate, președintele PRU este de părere că parlamentarii vor continua să accepte cu ușurință "tăieri de salarii și de pensii, creșterea TVA sau alte creșteri de taxe pentru că nivelul lor de trai nu va fi afectat în mod similar cu al celorlalți cetățeni care au un nivel foarte mic al veniturilor".
Președintele PRU consideră că "prin echivalarea indemnizației lunare a parlamentarilor cu salariul minim pe economie, se va crea voința politică de creștere a nivelului acestuia pentru beneficiul tuturor cetățenilor, iar funcția de parlamentar nu va mai fi atractivă pentru cei care își doresc beneficiile acesteia, ci doar pentru cei care doresc să își pună timpul și experiența în serviciul public".