Proiectul legislativ care prevede anularea pensiilor speciale a fost iniţiat de mai mulţi parlamentari din PMP, şi a fost adoptat miercuri, de către Senat, termenul limită de dezbatere şi adoptare fiind data de 26 decembrie.
„Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare abrogarea prevederilor referitoare la pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, ale personalului Curţii de Contruri, ale membrilor Corpului diplomatic consulat al României, ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lânga acestea şi ale personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, ale funcţionarilor publici parlamentari, a Avocatului Poporului, precum şi abrogarea dispoziţiilor privind indemnizaţiile pentru limită de vârstă ale deputaţilor şi senatorilor”, prevede propunerea legislativă.
De asemenea, „se preconizează modificarea art 1 al Legii nr 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi a văduvelor din război, abrogarea alin 2 şi 3 ale art 11 din Legea privind nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război”.
Propunerea legislativă pentru abrogarea unor prevederi din domeniul pensiilor de serviciu, pentru modificarea art.1 din Legea nr.49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, pentru abrogarea alin.(2) şi (3) ale art.11 din Legea nr.44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor, precum şi pentru modificarea art.8 indice 5 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat, a fost iniţiată de mai mulţi parlamentari din PMP.
„Sursa de finanţare pentru acoperirea creşterii cheltuielilor cu recompensele acordate invalizilor de război, veteranilor de război, văduvelor de război şi văduvelor de veterani de război, precum şi urmaşilor personalului armatei decedat în teatre de operaţii va fi asigurată prin abrogarea pensiilor de serviciu aflate în afara principiului contributivităţii, jurisprudenţei Curţii Constituţionale şi practicii statelor NATO”, se arată în expunerea de motive proiectului legislativ.
Senatul a votat în calitate de prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.
Patru parlamentari liberali au depus miercuri, la Parlament, o iniţiativă legislativă de interzicere a tuturor pensiilor speciale, a anunţat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.
Liderul liberalilor vâlceni este iniţiator al acestui proiect legislativ care vizează eliminarea acestor privilegii financiare pentru toate categoriile care beneficiază în prezent de ele, alături de deputatul Gigel-Sorinel Ştirbu şi de senatorii Romulus Bulacu şi Florin Cîţu.
"Sunt eliminate toate privilegiile financiare pentru deputaţi şi senatori, pentru judecători şi procurori, pentru militari şi poliţişti, pentru funcţionarii publici cu statul special, pentru membrii corpului diplomatic şi consular al României, pentru membrii Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, adică tot ceea ce înseamnă pensie specială. Este singura iniţiativă de acest fel şi aşteptăm să vedem ce susţinere vom avea din partea colegilor parlamentari", a declarat, pentru Agerpres, deputatul Buican.
El a precizat că printre motivele pentru care a decis să iniţieze un astfel de proiect legislativ se află numărul mare de pensionari care beneficiază de pensii mici (peste cinci milioane de pensionari au un venit lunar mediu de 1.100 de lei), dar şi suma mare pe care trebuie să o plătească statul român în fiecare an pentru aceste pensii speciale, adică un miliard de euro, sumă ce reprezintă aproape jumătate din deficitul înregistrat de fondul de pensii.