În direct, la REALITATEA TV, mai mulți primari au comentat legea migrației primarilor.
ION TOADER- primar comuna Cetăţeni, Argeş
"Nu a avut câștig de cauză și nici nu va avea. În 2005-2006, când am participat în consiliul de administrație publică locală am făcut o propunere care a stârnit zâmbete și toți politicienii de la toate partidele au zis că nu se poate. Eu am propus un statut pentru primar, asemănător cu al președintelui, ca după validarea mandatului și depunerea jurământului să-și depună demisia din partid și să rămână primar al tuturor cetățenilor, al tuturor locuitorilor și toți politicienii au zis că nu se poate.
Deocamdată sunt declarații politice. Părerea mea este că realitatea de data aceasta a luat-o înaintea legislației.
Consilierii sunt înregimentați pentru că ei au candidat pe liste și în mod normal cel care l-a pus pe listă poată să-i și retragă mandatul. În ultimele luni, prin plecarea prin demisia sau prin incompatibilate s-a pierdut un mandat și atunci trebuie să urce conform legii, următorul de pe liste.
În situația alianțelor electorale cum a fost USL, cine mai semnează, pentru că toți sunt în opoziție și atunci s-a creat această disfuncționalitate. Înainte de a trece la această ordonanță trebuie să se creeze un cadru clar, privind partidele politice, alianțele politice și alianțele electorale să nu ne mai confruntăm cu situația asta care crează blocaje. Suntem acum în precampania electorală cu fonduri și deja nu mai sunt majorități. În ultimii ani, toate Guvernele ne-au consultat, nu zic că țin neapărat și părerea de ele."
OVIDIU COLCERIU, PRIMAR COMUNA SÂNPAUL
"Părerea mea și cred că a multora cu scaun la cap, este că nu se pot înghiți justificările pentru o asemenea aberație. Alături de alt cancer al societății care este migrația parlamentară, cu care toți până acum, cel puțin formal ne-am zbătut și am recunoscut că ar trebui eliminată, deși societatea a făcut puțin și s-a așteptat de la clasa politică.
Această boală a societății care se pregătește acum cu altă formă de cancer este în asocierere cu altă problematică, mă refer la cea a împărțirii banului public pe criterii politice, lucru care este un întreg ce face rău societății. Nu este un meci între partidele politice, pe termen lung întreaga societate are de pierdut. Se așteaptă reacție riguroasă de la partidele de opoziție, dar ele nu mai au o credibilitate care ar trebui să o aibă.
Eu aș fi așteptat o voce unică a presei și mai mult de la societatea civilă și asociațiile care luptă pentru democrație să aibă o voce puternică."
Propunerea lui Dragnea, aprobată de Ponta
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri, la Suceava, că în prezent foarte mulţi aleşi locali activează pentru alte partide şi propune ca pentru o perioadă de două săptămâni să existe posibilitatea ca aleşii locali să îşi aleagă partidul fără să îşi mai piardă mandatul, precizând că este necesară o Ordonanţă de Urgenţă în acest sens, potrivit Mediafax.
Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a precizat, luni, referindu-se la OUG propusă de vicepremierul Liviu Dragnea prin care li se permite aleşilor locali să îşi aleagă partidul fără a-şi pierde mandatul, că este necesară deblocarea autorităţilor locale şi ieşirea din minciună şi ipocrizie.
Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a susţinut că adoptarea unui astfel de proiect ar fi o eroare, pentru că ar aproba migraţia politică.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, a declarat, marţi, că liberalii vor ataca în instanţă, în contencios administrativ, ordonanţa de urgenţă care ar permite traseismul politic al primarilor, cu solicitarea suspendării actului normativ şi sesizării Curţii Constituţionale.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, marţi, că ACL va informa toate ambasadele în legătură cu "acţiunea absolut antidemocratică a PSD şi a premierului Victor Ponta de a elabora o ordonanţă care să dea posibilitatea aleşilor locali să aleagă în două săptănmâni din ce partid să facă parte".
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, marţi, că nu s-a discutat în coaliţia de guvernare despre proiectul de OUG privind posibilitatea primarilor de a opta pentru un partid politic, precizând că, personal, este ”reticent la o astfel de iniţiativă” şi că migraţia politică este o boală.
”Nu am discutat în coaliţie acest lucru, săptămâna trecută ne-am întâlnit înaintea şedinţei de guvern, peste o oră ne întâlnim din nou şi aştept să fie o discuţie. Eu sunt, în principiu, reticent faţă de o astfel de iniţiativă, dar dacă există argumente, putem discuta, nu e o problemă”, a declarat liderul UDMR.