"Nu sunt în poziția de a comenta politica internă a României. CE niciodată nu comentează cazuri specifice din niciunul dintre statele membre, incluzând România. (...) Nu vorbim aici la modul general, ci vorbim despre un caz foarte — foarte specific și nu văd niciun motiv pentru care CE ar trebui să se exprime asupra acestui caz specific. Este un caz care se află în mâinile autorităților judiciare din România, partea politică a lucrurilor este în mâna președintelui, a premierului și a Parlamentului. Nu are nimic de-a face cu CE", a afirmat oficialul european, întrebat fiind într-o conferință de presă cum comentează faptul că premierul Victor Ponta a fost chemat vineri la DNA, precum și faptul că refuză să dea curs solicitării președintelui Klaus Iohannis de a-și prezenta demisia.
El a subliniat că România a făcut, în ultimii ani, progrese notabile, în timp ce în Bulgaria "nu a avut loc un astfel de progres", astfel că CE va rămâne implicată în sprijinirea celor două țări.
"Noi sprijinim România să facă reforme structurale, îmbunătățiri structurale în funcționarea instituțiilor statului de drept și vom continua indiferent de ceea ce se întâmplă în cazuri specifice", a întărit acesta.
Totodată, Timmermans a precizat că, în opinia sa, Mecanismul de Cooperare și Verificare reprezintă un instrument "în beneficiul societății din România" fiindcă statul de drept trebuie întărit, iar corupția combătută astfel încât "fiecare cetățean român să simtă protecția legii".