Acest lucru ar fi fost imposibil de imaginat dacă România nu ar fi fost ferm ancorată în structurile Europei de Vest. Într-adevăr, românii nu trebuie să se uite prea departe către est pentru a vedea soarta Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova — toate prinse între est și vest, instabile, lovite de sărăcie și o pradă ușoară pentru președintele rus Vladimir Putin. Aceasta ar fi putut fi și povestea României, dacă în 2007 nu ar fi aderat la Uniunea Europeană, notează jurnalistul german.
Drumul României către democrație a fost profund tulburat de la revoluția din 1989, care a răsturnat dictatura lui Nicolae Ceaușescu. Revenirea țării după trauma comunismului a fost stopată, împotmolită de elitele corupte. Acesta este motivul pentru care alegerea în luna noiembrie a președintelui Klaus Iohannis, care a devenit cunoscut în lupta împotriva corupției ca primar local, este un cadou minunat pentru țară la împlinirea a 25 de ani de la revoluție, apreciază autorul articolului.
România și vecinii săi europeni de pe flancul estic al UE se află acum în prima linie a noului conflict dintre Est și Vest, împovărați de conflictele înghețate și chiar de războiul civil din vecinătate (Ucraina — n.r.). Este important ca România și celelalte țări să proiecteze o imagine demnă a UE în țări precum Republica Moldova, care fie s-ar putea îndrepta către UE, fie ar putea cădea cu ușurință în mâinile lui Putin, mai susține autorul articolului.
Mai multe pe Agerpres.