"Vreau însă să fac un apel. În primul rând să mobilizăm toate forţele acolo unde este nevoie, dar să oprim panicarea. Am vorbit cu prefectul de Gorj acum un minut. Este acolo cu şeful ISU, cu toate forţele necesare. Nu a păţit niciun om nimic. Este vorba despre un dig de 40 de ani, de care trebuie să avem grijă, să vedem ce se întâmplă cu el şi să prevenim orice fel de situaţie pentru populaţia din zonă, dar nu vreau să băgăm panica în oameni pentru că avem nevoie în acest moment să fim organizaţi şi să fim raţionali", a declarat Ponta la Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă Dolj.
Premierul Ponta l-a întrebat pe secretarul de stat Raed Arafat care este situaţia în privinţa oamenilor din zonele afectate, iar Arafat a început prin a prezenta situaţia localnicilor evacuaţi, moment în care premierul a intervenit pentru a sublinia că este vorba despre evacuări preventive.
"Evacuare preventivă, domnu' secretar de stat! Că e o realitate pe teren şi nu aş vrea să existe altă realitate pe ecrane. Evacuare preventivă în sensul în care să fim atenţi să nu se întâmple ceva cu acel dig. I-am rugat, unii oameni au fost de acord de bunăvoie, alţii n-au prea fost de acord. Dar tot au înţeles, până la urmă, că nu pot sta acolo în pericol dacă Doamne fereşte se întâmplă ceva", a spus Ponta, adăugând că la ora actuală "nu este niciun om în pericol, nu şi-a pierdut niciunul viaţa şi că nu există nimic de acest gen".
Victor Ponta a anunţat că în cursul după-amiezii de marţi va merge la Bengeşti, în judeţul Gorj, grav afectat de o viitură, localitate aflată lângă comuna Baia de Fier, unde premierul are domiciliul.
Ponta se află la Craiova, unde conduce Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă organizat la Prefectura judeţului Dolj, unde cu o zi în urmă mai multe localităţi au fost afectate de inundaţii.
În cursul serii de marţi, tot la Craiova, este programată reuniunea Consiliului Naţional al PSD, la care premierul Victor Ponta urmează să-şi anunţe candidatura la Preşedinţie.
Oraşul Novaci, din judeţul Gorj, a fost lovit de o viitură puternică de peste trei metri, care a rupt diguri şi maluri de protecţie, inundând străzi şi gospodării şi ameninţând casele oamenilor, astfel că autorităţile din zonă au luat decizia evacuării a peste 70 de gospodării.
Râul Gilort a depăşit cota de inundaţie şi a ieşit din matcă în urma precipitaţiilor abundente din ultimele trei zile, în zonă fiind instituită starea de alertă.
Hidrologii au emis o avertizare de cod roşu de inundaţii pe râurile Gilort, Lotru, cursul superior al Olteţului şi afluentul său Cerna, din judeţele Gorj şi Vâlcea, valabilă marţi de la 14.15 până la 23.00.