”Am finalizat perioada de izolare, am fost testat, diagnosticul a fost negativ. În cele 14 zile cât am stat în izolare mi-am exercitat atribuțiile de premier. Acționăm în continuare pe câteva linii foarte precise, care urmăresc obiective esențiale.
Primul e să avem grijă de sănătatea și viața oamenilor, să reducem riscul de contaminare. Azi am participat la o întâlnire de lucru cu președintele la care am evaluat situația și am convenit asupra câtorva măsuri ce vor fi adoptate prin Ordonanță militară de MAI, cu aprobarea mea.
Sunt măsuri de restrângere a circulației, deplasării cetățenilor. Dacă până la emiterea ordonanței, care va fi prezentată de MAI, interdicția de ieșire din casă a fost valabilă între orele 22 și 6, vom impune restricția între orele 6.00 și 22.00.
Cetățenii vor putea ieși din casă pentru a putea merge la serviciu, pentru a-și cumpăra bunurile necesare (medicamente, alimente), pentru a putea merge la analize medicale urgente care nu pot fi făcute la distanță. Se va permite deplasarea în jurul locuinței pentru mișcare, plimbarea animalelor de companie.
Am văzut că s-a rostogolit o informație care nu e adevărată despre persoanele peste 65 de ani
Se știe că persoanele peste 65 de ani sunt cei mai vulnerabili. Pentru a-i proteja se va institui această interdicție de a ieși din casă, dar nu pe toată durata zilei. Va exista un interval din zi în care vor putea ieși din casă persoanele peste 655 de ani și luăm în calcul să impunem un interval de timp pentru magazine exclusiv pentru aceste persoane. Apelez la români să fie responsabili, să respecte recomandările medicilor.
Al doilea obiectiv e achiziția de materiale și echipamente de protecție. Conform legii, în mod normal trebuia să existe stocuri strategice achiziționate din timp. Când am preluat guvernarea, stocurile erau zero. Pe 4 februarie am emis OUG care a permis începerea achizițiilor pentru aceste produse fundamentale.
Acum, cererea internațională a crescut exploziv. Facem toate eforturile posibile pentru a achiziționa aceste produse.
Facem achiziții prin ONAC, Unifarm, Crucea Roșie. Am simplificat procedurile la maxim pentru a permite producția în țară. Începe producția interna de măști, izolete, combinezoane.
Al treilea obiectiv important: întărirea DSP-urilor. Acum, numărul de angajați a crescut cu peste 4.000 la nivel național. E nevoie de angajați noi la DSP pentru anchetele epidemiologice făcute cu viteză crescută. DSP sunt implicate în efortul de a decide măsurile privitoare la toți cetățenii care revin în România. România a primit zeci de mii de cetățeni români întorși din Italia, Spania, Franța, Germania. Efortul DSP și al Poliției de Frontieră a fost imens. Apreciez activitatea DSP-urilor și îi felicit pe cei care s-au alăturat din mers și învață din mers ce trebuie făcut.
Am participat la o videoconferință cu managerii spitalelor. Punem în practică un plan de pregătire graduală a spitalelor. Pregătim a treia linie de apărare: în fiecare județ să existe un spital dedicat exclusiv pacienților cu coronavirus.
În procedurile de achiziție suntem în diferite faze. E foarte importantă creșterea capacității de diagnosticare. Am plecat de la un număr foarte redus de aparate Real Time PCR. În prima parte au funcționat 9 asemenea aparate, acum sunt 19 în funcțiune. Am identificat toate PCR-urile pe care le putem folosi – la ANSVSA, facultăți, institute de cercetare. Am achiziționat până acum 10 aparate noi. Prin Unifarm avem un contract prin care au fost deja achiziționate 10 PCR, din cre 4 sunt deja montate. S-au mișcat și spitalele, au cumpărat PCR-uri și kituri.
Problema pe care o vom avea în perioada următoare e cu kiturile de testare. Văd mulți care se pricep la coronavirus, ca și la fotbal. Dar epidemiologii au spus că diagnosticarea trebuie făcută pe PCR, nu pe teste rapide, pentru că au marjă de eroare de 20%, care reprezintă un risc enom. Înseamnă că noi am putea elibera cu certificat 20 din cei bolnavi.
Pe lângă kiturile deja cumpărate am fost informat de UNIFARM că există un contract cert și vom primi kituri pentru testarea a 100.000 de persoane. Suntem în curs de achiziție a 100 de ventilatoare la UNIFARM. ONAC are contract pentru 200 de ventilatoare. Dar va trebui să așteptăm livrarea lor. Am adoptat două OUG pentru măsuri economice. Acum punem la punct modul de aplicare.
Continuăm activitatea în grupul de lucru economic, continuăm consultarea cu mediul de afaceri pentru a identifica și alte măsuri. Avem o intensă comunicare cu BNR și mediul bancar pentru a găsi cele mai bune soluții de susținere a cetățenilor și firmelor care au credite și sunt în situații dificile. Urmează să vedem deciziile BNR, iar guvernul va adopta actele normative necesare”, a declarat Ludovic Orban.
Întrebări din partea jurnaliștilor
-Veți lua măsuri pentru persoanele de peste 65 de ani. Spuneți că vor avea un interval pentru ieșirea din casă, ne puteți spune mai multe?
Orban: Veți afla de la MAI în cursul serii
-Ce metode electronice aveți pentru cei aflați în carantină?
Orban: Împreună cu STS punem la punct o aplicație ca să vedem dacă se deplasează în afara domiciliului sau nu. În Ordonanța Militară 2 am decis că cei care ies din izolare intră în carantină. Un astfel de soft, care deja există în alte țări, va ușura foarte mult misiunea autorităților. Să fim cinstiți: foarte mulți din cei care s-au întors trebuie verificați dacă respectă izolarea. Foarte mulți dintre ei nu au respectat izolarea la domiciliu. Nu avem nevoie de reglementări speciale în Codul Penal. În starea de urgență, orice infracțiune poate fi pedepsită cu maximul pedepsei și încă doi ani. Vom cere instrumentarea rapidă a dosarelor și aplicarea pedepselor maxime.
Am anunțat încă de la începutul crizei că vom lua măsuri graduale. Am luat măsuri când alte țări nu le luau, precum închiderea școlilor, anchete epidemiologice. Luăm măsurile pe durată limitată pentru a reduce pericolul. Amintiți-vă că sâmbătă a fost relaxare, oamenii au ieșit afară în număr mare.
-Lipsa testelor a fost marea problemă. Care ar fi capacitatea de testare?
Orban: Obiectivul nostru în 5-7 zile e de a crește capacitatea la peste 2.000 pe zi, până la 2.500 pe zi, și să crească în continuare. O să dăm dreptul spitalelor județene să facă achiziții directe. E vital ca un număr cat mai mare de contractori să facă contracte.
-Amânarea ratelor: va fi pentru 3 luni sau 9 luni?
Orban: De sănătatea sistemului bancar depinde economia României. Noi trebuie să susținem companiile și cetățenii cu probleme, să aibă posibilitatea să amâne plata unor rate. Suntem gata să ne asumăm inclusiv plata unei părți din dobânzi. Dar nu poți forța sistemul bancar să renunțe la venituri fără care nu poate funcționa normal. Trebuie un echilibru care să nu pună băncile în situație de lipsă de lichidități. Echilibrul trebuie căutat prin dialog, colaborare, gândirea soluțiilor.
-Când vor fi ridicate restricțiile de circulație?
Orban: Imediat ce nu va mai exista un pericol real, imediat după ce vom trece de vârf și se va reuce semnificativ riscul contaminării, vom renunța gradual la aceste restrângeri.
-Ce măsuri va lua guvernul pentru reintrarea în normal a activității farmaciilor?
Orban: Mnistrul Sănătății a inerzis exportul paralel. Căutăm soluții pentru orice situație în care apar penurii.
-Aprovizionarea spitalelor: există temeri legate de transparența achizițiilor, cum o înlăturați?
Orban: Noi derulăm achizițiile prin ONAC, UNIFARM, Crucea Roșie, care fac achiziții la prețurile actuale. Au explodat prețurile. Cel mai important e să se respecte termenele de livrare, ne-am trezit că nu s-au respectat. În ce privește voluntarii, persoanele vârstnice sunt cele mai vulnerabile. Voluntarii să ia legătura cu autoritățile locale ca să afle unde sunt persoanele vulnerabile care au nevoie de ajutor.
-Câți bani veți aloca pentru spitale? Cum veți rezolva problema medicilor care se infectează?
Orban: Spitalele nu au probleme cu banii. Problema cea mai mare e achiziționarea materialelor, echipamentelor, substanțelor necesare. Mai ales kiturile sunt problema. Obiectivul nostru e ca în fiecare spital județean să avem măcar un aparat PCR și kiturile necesare. În ce privește testarea noi respectăm recomandările Comisiei Europene. Au existat unii manageri care au luat în derâdere măsurile de protecție a personalului sanitar
-Ce se întâmplă dacă vor întârzia produsele și echipamentele de protecție?
Orban: Ele deja au întârziat! Facem eforturi mari, dar încă sunt în număr insuficient.
-De când vor fi emise certificatele de situație de urgență, fără ele nu pot fi plătite șomajul tehnic?
Orban: Acum lucrăm la proceduri. În cel mai scurt timp, cred că în cursul acestei săptămâni va fi emis ordinul ministrului Economiei.
-Cum va fi implicată armata?
Orban: Armata va fi implicată în misiuni de pază, de patrulare și misiuni la frontieră.
-Ați solicitat derogarea de la art. 15 din Convenția pentru Drepturilor Omului? De ce?
Orban: Permiteți-mi să mă documentez pe acest subiect, nu sunt perfect documentat.
-În ce privește vaccinul, va fi testat în România?
Orban: Rugămintea e să difuzați doar acele informații confirmate de autorități și să nu mai transmiteți din gura unui medic, dar nu neapărat a unei autorități. Se fac eforturi la nivel inernațional. Orice informație despre un vaccin dă speranțe și, dacă nu e corectă, dă iluzii cetățenilor.
Testele rapide sunt o poveste. Sunt o grămadă de părerologi care spun să cumpărăm milioane de teste rapide. Sigur, când vor fi produse accesibile pe piața internațională cu precizie de 100% le vom achiziționa. Medicii și asistentele din prima linie trebuie testați prioritar.
-Mulți medici se plâng că nu sunt pregătiți și nu au echipamente.
Orban: Le-am spus managerilor: cereți ce aveți nevoie pe o perioadă predictibilă de timp.
-Cum vă veți asigura că măsurile pentru vârstnici vor fi respectate în mediul rural, unde multe dintre aceste persoane sunt singure? Cine ar trebui să îi ajute?
Orban: Am încredere în discernământul părinților și bunicilor noștri. Cele mai mici temeri le am legate de ei. Tocmai de aceea am apelat la voluntari.
-Există temeri privind o posibilă îngrădire a drepturilor fundamentale prin derogarea de la CEDO. Ce garanții dați că nu vor exista abuzuri?
Orban: Activitatea mea de 30 de ani e cea mai bună garanție. Sunt un apărător al drepturilor omului. Restricțiile vor fi de scurtă durată. Oricine comite o infracțiune va fi aspru pedepsit, dacă va abuza de starea de urgență.
-Câți bani vin de la Bruxelles?
Orban: E cert că vor veni finanțări pentru sistemul de sănătate. Aproximativ 600 milioane de europ vin din prefinanțări. Vor veni și alte sume din bugetul UE, vor fi luate măsuri de către BCE.
-Luați în considerare ajutoare pentru firmele care își continuă activitatea, în ciuda greutăților?
Orban: Suntem în analiză. Realitatea e că România se afla într-o situație bugetară dificlă înainte de izbucnirea epidemiei. Mari dezechilibre, un deficit bugetar de 4,6% din PIB. Spațiul bugetar pe care îl avem la dispoziție e aproape egal cu zero, e foarte restrâns. Cresc cheltuielile, scad veniturile. Dacă scădem taxe și impozite, posibil să nu mai avem spațiu de manevră. Am creat instrumente pentru IMM-uri care ajută companiile care se mișcă, care au nevoie de capital. Vom căuta soluții și pentru companiile mari, cum a fost stimulentul pentru Rabla – 60.000 de unități. Și în alte domenii căutăm diverse pârghii de stimulare.
-Când vom avea un plan național de tratare a coronavirsului?
Orban: Încercăm să introducem îm România medicamente care au dat rezultate în alte țări, dar ele sunt încă testate la nivel internațional.
-Când faceți rectificarea bugetară?
Orban: Vom aloca resurse pentru autoritățile locale pentru cheltuielile sociale cu persoanele vulnerabile. Vom face rectificarea în 2-3 săptămâni.
-Câte luni de criză economică își permite România?
Orban: Sper într-o depășire rapidă a epidemiei. Pregătim o repornire a motoarelor. Ne-am luptat la nivel european pentru transportul de marfă, de exemplu.
- E România pregătită pentru scenariul 4?
Orban: Noi luăm măsuri gradual, progresiv, conform unui plan. Am convingerea că această capacitate va crește. Sunt optimist de felul meu.
Conferința de presă a fost transmisă live pe platformele Facebook și YouTube ale Guvernului. În sală au avut acces doar reporterii, în limita unui număr de 12 persoane, întrucât atât permite spațiul Centrului de presă amenajat astfel încât să respecte regulile de distanțare socială.