Klaus Iohannis: "Din nefericire, şi noi regretăm acest lucru, s-a soldat cu ceea ce se numeşte Brexit, Marea Britanie va părăsi UE.
Noi regretăm acest vot dar, în acelaşi timp, noi respectăm acest vot. UE este un proiect foarte valoros, România a fost de la bun început o ţară care a dorit să fie membră UE, o ţară care a susţinut puternic ideea europeană şi după aceste consultări spun: România rămâne ataşată proiectului european, România e convinsă că UE e un proiect bun şi că trebuie să fim parte din el. E nevoie de solidaritate şi continuitate între cele 27 de state membre care vor rămâne în UE.
E foarte important pentru români să înţeleagă că în acest putem păstra calmul şi nu trebuie să ne îngrijorăm peste măsură. Trebuie să ştim câteva lucruri: ieşirea nu se produce de azi pe mâine, e un proces care durează 2 ani, se va negocia, România e parte în negociere şi vom negocia astfel încât interesul nostru să fie protejat şi să avem grijă de românii noştri care trăiesc şi locuiesc în UK. După ieşirea din UE, UK va rămâne un partener important pentru România. Nu va avea însă statut privilegiat în relaţia cu UE.
Am solicitat şi primit informaţii importante pentru ţară şi pentru români. Premierul ne-a asigurat că impactul Brexit asupra economiei româneşti nu e mare şi nu e nevoie să ne îngrijorăm. Am primit informaţii că impactul asupra monedei e mic şi gestionabil: leul nostru nu va avea probleme, ne-a asigurat dl. Isărescu.
Este consens între liderii politici: România trebuie să rămână alături de UE şi trebuie să avem grijă de atu-ul creşterii economice.
Am propus şi s-a acceptat o nouă paradigmă în eluşl în care vom evolua evoluţia acestei crize: marţi şi miercuri voi participa la CE. După revenire invit premierul, pe dl. Isărescu şi liderii partidelor politice, pentru a îi informa şi a stabili cum mergem mai departe.
Vom avea grijă ca România să iasă întărită din această criză."
La consultări mai participă și liderii partidelor politice pentru discuții pe tema Brexit.
„Cred ca situaţia foarte deosebită în care ne aflăm acum datorită rezultatului votului de la referendumul din Marea Britanie de ieşire din UE impune o întâlnire de acest tip în care ne armonizăm punctele de vedere, ne gândim la ce este de făcut. Din discuţiile preliminarii pe care le-am avut cu liderii politici, am înţeles că toată lumea este perfect de acord ca România să continue calea europeană, iar din discuţiile pe care le-am avut cu domnul prim-ministru, cu domnul guvernator, am înţeles că nu sunt motive de îngrijorare pentru economia românească şi pentru finanţele româneşti. Dar, dincolo de aceste poziţii foarte bune, este nevoie de o aprofundare a acestei chestiuni şi din acest motiv mi-am permis foarte din scurt să convoc această întâlnire”, a declarat Iohannis cu ocazia întâlnirii.
După consultările de la Cotroceni, premierul Dacian Cioloş se va întâlni cu vicepremierii Vasile Dîncu şi Costin Borc şi cu ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, urmare a referendumului din Marea Britanie.