“Chiar dacă m-aş fi aşteptat la mai multă regenare a resurselor umane a partidelor care au propus candidaţi, sper să avem o dinamică mai bună pentru alegerile parlamentare”, a declarat premierul Dacian Cioloş.
Premierul i-a îndemnat pe români să meargă la vot pentru că "acum este momentul să ne spunem punctul de vedere cel mai consistent". El a mai afirmat că, de obicei, liderii spun că au votat pentru democraţie, prosperitate, dar toate astea sunt generalităţi.
El a afirmat că se simte legat de oraşul unde s-a născut. „Rămâi legat de rădăcinile de acasă, nu are rost să tai rădăcinile acum. Eu, ca agronom, ştiu ce înseamnă să tai rădăcinile”, a mai spus premierul.
Întrebat dacă speră ca până la toamnă să se schimbe lucrurile, Cioloş a spus: " Ceva se va schimba, important este să se schimbe în bine".
În doar jumătate de oră, la urnele de vot s-au prezentat peste 200.000 de români pentru a-şi exercita dreptul de vot, prezenţa fiind peste 1%, cei mai mulţi alegători prezentându-se în Teleorman, Călăraşi şi Giurgiu, în timp ce în Bucureşti s-a înregistrat cea mai mică rată de prezenţă.
Până la ora 7.30 au votat peste 200.000 de persoane, potrivit raportărilor Biroului Electoral Central.
Cei mai mulţi alegători s-au prezentat în judeţele Teleorman (1,95%), Călăraşi (1,61%) şi Giurgiu (1,6%).
La polul opus se află municipiul Bucureşti, cu o prezenţă de doar 0,42%.
Potrivit statisticilor publicate de Biroul Electoral Central, pentru alegerile locale din 5 iunie si-au depus candidatura 267.242 de persoane, dintre care doar 57.149 sunt femei. Dintre candidaţi, 450 au sub 23 de ani, ceea ce contravine Constituţiei. Un număr de 22 de bărbaţi şi 18 femei au sub 20 de ani. 443 vizează un mandat de consilier local, în timp ce 7 vor să ajungă în consiliul judeţean.
Cel mai tânăr competitor electoral, Mihai Constantin Puiu, a împlinit 18 ani la mijlocul lunii aprilie. El candidează din partea ALDE pentru un mandat de consilier local într-o comună din judetul Neamţ. AEP a anunţat săptămâna acesta că mandatele celor sub 23 de ani nu vor fi validate. La polul opus, 26 dintre candidaţi - 16 bărbaţi şi 10 femei au între 90 şi 100 de ani.
În total, în România există 44.842 mandate de aleşi locali. La nivel naţional sunt 1.381 mandate de consilier judeţean şi 55 de consilier general al Capitalei, 40.220 mandate de consilier local, dintre care 139 sunt în consiliile locale de sector din Capitală, şi 3.186 mandate de primar.