”Este vorba despre judetele Alba, Arges, Bistrita Nasaud, Botosani, Braila, Gorj, Iasi, Vaslui, Dambovita, Satu Mare. Doua sunt prin numirea in functia de prefect, la Dambovita, a subprefectului si una prin numirea unui inalt inspector guvernamental. Celelalte sunt numiri cu caracter temporar”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.
Acesta a precizat și că s-a ținut cont de implicarea sau de dorința de implicare în politică a prefecților.
”Initial, Guvernul a vrut sa organizeze concursuri. Este o procedura care dureaza si cand vom avea o modificare legislativa, prinvind administratia locala, vom tine cont si de modalitatea de stabilire a concursului”, a mai menționat Dan Suciu.
Prim-ministrul Dacian Cioloș a dispus schimbarea din funcţie a 10 prefecţi şi trei subprefecţi din ţară. Printre cei care și-ar fi pierdut posturile se numără și prefectul de Argeș, Mihai Adrian Oprescu.
Demiterile in lant vin dupa ce Dacian Ciolos a cerut o analiza a performatelor acestor functionari, iar in urma acestora s-a constatat ca unii prefecti nu sunt suficient de competenti.
Anuntul a fost facut in sedinta de joi a Guvernului, dupa ce premierul s-a aratat nemultumit de activitatea oficialilor din administratie.
Schimbarea din functie a celor 10 prefecti este doar un prim pas in reforma pe care Ciolos si-a propus inca de la inceputul mandatului sa o faca in interiorul institutiilor statului, sustinand ca functionarii publici ar trebui sa fie numiti si evaluati conform unor criterii de performata, asemanatoare celor de la Bruxelles.
Dacian Ciolos spune ca isi doreste ca persoanele numite in locul prefectilor sa nu aiba legaturi politice, ci sa obtine functia pe baza realizarilor profesionale.