"Măsurile de relaxare fiscală sunt în programul PNL și vor rămâne acolo, numai că aceste măsuri pe de-o parte trebuie, atunci când sunt introduse, să fie menținute pe termen lung și pentru a fi menținute trebuie, pe de altă parte, precedate de reforme. Dacă procedăm la o relaxare fiscală care nu e menținută pe o perioadă îndelungată, și se renunță la ea din cauza condițiilor economice, facem mai mult rău decât bine. Acest program este al PNL, a fost acolo în program înainte de a fi în Codul Fiscal și el va fi implementat cu responsabilitate. De aceea, în programul nostru, măsurile de relaxare fiscală sunt precedate de listarea reformelor economice pe care trebuie să le facă Guvernul", a declarat Cătălin Predoiu.
Întrebat dacă TVA-ul se poate scădea la 19 la sută, Predoiu a răspuns afirmativ, explicând că această măsură poate fi implementată numai dacă "îmbunătățim colectarea și reluăm investițiile".
"Creșterea economică are mai multe motoare: unul e, știm, stimularea consumului prin reducerea TVA, dar al doilea motor important este reprezentat de investiții, care au fost oprite de doi ani de zile și asta se vede în economie. De aceea există pericolul, dacă Guvernul Ponta continuă cu aceste politici, ca orice bune intenții să fie simple amăgiri (...) Codul Fiscal trebuie acompaniat și de măsuri de reformă. Înainte de a face această relaxare, trebuie să reluăm investițiile, să platim datoria către firmele private care aproape a ajuns la 400 de milioane de lei, să reformăm rapid absorbția de fonduri europene și să prezentăm proiecte care să atragă mare capital. Acest Guvern nu numai că a dezinformat Parlamentul, dar a amăgit și mediul de afaceri și cetățenii României cu ceva ce nu poate pune în operă. Este pur și simplu o manevră politică, de propagandă și de sabotaj a viitorului Guvern", a explicat Cătălin Predoiu.
În acest sens, prim-vicepreședintele PNL a criticat faptul că Executivul "nu a făcut măsurătorile necesare și studiul de impact necesar, nu a discutat în prealabil cu Troika, cea care a susținut economia României prin finanțare" și, mai mult, a dezinformat Parlamentul, ignorând "toate regulile de bună guvernare".
"Povestea Codului Fiscal e foarte simplă. În luna februarie, când PNL lucra la programul de guvernare, Victor Ponta a luat decizia să iasă cu un Cod Fiscal care să acopere propagandistic acest program. Nu a făcut măsurătorile necesare și studiul de impact necesar, nu a discutat în prealabil cu Troika, cea care a susținut economia României prin finanțare. Încrederea pe care o prezintă acest program pentru România se reflectă în costurile mici la care ne refinanțăm pe piețele externe. Ponta a ignorat toate regulile de bună guvernare.
De la data votării Codului Fiscal și până la momentul cererii de reexaminare, au apărut două elemente noi: în primul rând, faptul că s-a descoperit că programul economic al Guvernului este aproape compromis. Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrowski, a folosit cuvântul 'deraiat', programul este 'deraiat'. Ori, acest lucru Victor Ponta nu l-a spus în Parlament. Domnul Ponta a venit la Parlament și a spus că totul e în regulă, 'avem toate mijloacele necesare să punem codul în aplicare'. Ori asta e obligația Guvernului să informeze Parlamentul corect. Nu a venit să spună 'e deraiat'. Esența este asta: Victor Ponta a venit, în Parlamentul României, și a zis că totul e în regulă și că putem să îl punem în aplicare. Ulterior, Comisia Europeană a făcut o misiune de evaluare la capătul căreia vicepreședintele Dombrowski a spus 'programul e deraiat'. După votare, ne-am fi așteptat să vedem accelerarea reformelor economice, ori nu vedem acest plan de măsuri pe care noi îl cerem și, în Parlament, la dezbateri și în ziua votului, parlamentarii noștri au cerut acest lucru și au atras atenția asupra nevoii de a avea sustenabilitate", a detaliat Predoiu.
Prim-vicepreședintele PNL a subliniat că "fără investiții, acest program nu poate să aibă șanse de succes".
"Acest Guvern nu va putea să procedeze la relaxare fiscală, e o minciună pentru că nu are încrederea necesară să atragă investiții suplimentare și nu are știința să facă investiții în infrastructură. Fără investiții, acest program nu poate să aibă șanse de succes. Planul de măsuri al Guvernului în economie nu funcționează", a conchis Cătălin Predoiu.