"Am cerut deja în această dimineață ca Parlamentul European să discute criza politică din România în sesiunea care începe chiar diseară. Eu cred că în condițiile de deficit democratic din Parlamentul României se impune audierea lui Victor Ponta în Parlamentul European. Eu zic că trebuie să dea socoteală și, luând în seamă acest deficit în sistemul politic românesc, soluția e, după părerea mea, europeană. În primul rând, sper ca această solicitare a mea să fie aprobată, se va discuta în această după-masă (...) și pe urmă, dacă e acceptată, premierul e chemat în plenul de la Strasbourg, pentru a explica de ce produce criza politică la care asistăm", a spus Preda, luni, la RFI.
În opinia sa, audierea trebuie făcută pentru a clarifica dacă România respectă criteriile politice asociate unui regim funcțional, unui stat de drept.
''Audierea trebuie făcută pentru a clarifica dacă România respectă sau nu criteriile politice asociate unui regim funcțional, unui stat de drept și sigur că asta va avea impact, dacă Victor Ponta nu face un pas înapoi, asupra menținerii MCV, asupra marginalizării României. Să nu ne închipuim că există doar costuri interne pentru criza pe care o întreține Victor Ponta, există costuri externe foarte serioase", a precizat europarlamentarul.
Reacția acestuia vine după ce premierul Victor Ponta a fost pus sub urmărire penală pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor în dosarul de corupție de la companiile energetice Turceni și Rovinari privind încheierea unor contracte de asistență juridică, iar președintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia.
Șeful Executivului a declarat, referindu-se la demisia de funcție, că Parlamentul este cel care va decide.
Premierul Victor Ponta va fi audiat la Comisia juridică a Camerei Deputaților luni, la ora 16,00. El a declarat că le-a cerut colegilor deputați din comisie să nu tergiverseze procedurile, iar marți să se dea votul în plen.
Sursa: agerpres.ro