Alaiul lui Ioan Aurel Pop, din care făceau parte, printre alții, Georgică Severin (Director Radio) și George Ivașcu (ministrul Culturii) a măturat aleile aerisite ale târgului. S-a oprit câteva clipe în fața standului RAO, editură unde profesorul Liviu Maior, tatăl ambasadorului României în SUA, a scos volumul „De la Marele război la România întregită” (pefațat de I. A. Pop).
De la Marele Război la România întregită, Liviu Maior – „autorul reconstruiește Marele Război în temeiul mărturiilor – din perspectivă românească, așezată în cadru european –, dând la iveală fresca unei lumi din care s-a întrupat trainicul edificiu numit România Întregită.“ Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române
A curs mai departe, pe lângă micuța, dar prestigioasa editură a Școlii Ardelene și a ajuns, la un moment dat, în dreptul standului Humanitas.
Lumea naționalismului și a românismului s-a amestecat, preț de câteva clipe, cu universul deschiderii și al internaționalismului. Mircea Cărtărescu, scriitor emblematic al ultimei edituri amintite, a cotit, discret, pe un alt culoar, evitând, la mustață, o ciocnire interesantă: doi oameni, doi intelectuali, doi reprezentanți ai unor curente diferite, două Românii distincte.