Liderii UE au decis în 2013 alocarea unui buget important pentru şapte ani acestei politici, care suferă însă de o implementare inadecvată, în unele cazuri.
Se aşteaptă deci acum acţiuni mai concrete pe teren, pentru ca toate regiunile UE să ajungă la un nivel economic acceptabil. Diferenţe mari sunt constatate încă între estul şi vestul european, între nord şi sud şi uneori între diferitele regiuni ale aceleiaşi ţări.
Scopul creării acestui dosar la Bruxelles în forma sa actuală, după anii '90 a fost acela de a aduce la acelaşi nivel de dezvoltare toate regiunile UE. De aceea, ea este considerată "politica de investiţii".
Abordarea dezvoltării regiunilor a fost progresiv modificată în UE, în funcţie de ţările care aderau la club. Ea a fost adaptată aderării Spaniei, a Portugaliei şi a Greciei (în anii '70 şi '80) şi apoi complet modificată după marea extindere din 2004.
În acel moment, a trebuit găsit un echilibru între ajutorul deja acordat regiunilor spaniole, de exemplu şi ajutorul mai mult decât necesar ţărilor din est. În plus, în mod artificial, zone din Spania, Grecia, Portugalia, Germania şi Italia au devenit brusc "bogate" în comparaţie cu noile venite.
Citeşte mai mult pe RFI România.