"Dacă îmi cere Curtea Constituţională, dacă decide pe 21 că trebuie să semnez şi pentru Opriş, evident că voi semna. Eu am considerat că, mai ales în condiţiile accidentului din Apuseni, atunci când în mod clar şi STS a avut o responsabilitate. Şeful de la ISU, ministrul de Interne, şeful ROMATSA şi-au pierdut funcţia, Opriş şi-a păstrat-o. Să îl şi decorăm pentru asta mi s-a părut o greşeală", a spus Ponta.
El a adăugat însă că problema nu este Opriş sau fosta conducere ICR, ci dacă preşedintele decorează oameni care au adus servicii ţării sau care i-au adus servicii lui personal.
Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis prim-ministrului Victor Ponta şi un decret de decorare a şefului Serviciului Român de Telecomunicaţii, Marcel Opriş, pe care premierul va refuza, de asemenea, să îl contrasemneze, ca şi în cazul conducerii ICR, au declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.
Pentru Marcel Opriş a fost propus Ordinul Naţional Steaua României în grad de comandor.
Decretul a fost transmis spre contrasemnare în ultimele zile şi nu a fost încă returnat, dar premierul va refuza să contrasemneze.
"Premierul a contrasemnat peste 200 de decrete de decorare din 2012 şi până acum şi l-a refuzat pe cel legat de Institutul Cultural Român, dar şi încă unul trimis zilele trecute, care încă nu a fost returnat, dar care nu va fi semnat de premier, şi anume pentru Marcel Opriş", au declarat sursele citate.
Preşedintele Traian Băsescu a transmis Curţii Constituţionale o sesizare care îl vizează pe premierul Victor Ponta, legată de faptul că şeful Guvernului nu a contrasemnat o serie de decrete de decorare care vizau "înalte personalităţi ce au asigurat conducerea ICR în perioada 2005-2012".
În sesizarea adresată CC, preşedintele arată că premierul Victor Ponta a refuzat nemotivat să contrasemneze decretele de decorare pentru Horia-Roman Patapievici, Tania Radu, Mircea Mihăieş şi Dan Croitoru, din fosta conducere a ICR.
Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, refuzul contrasemnării "este evidenţiat de un simplu «NU» subliniat, urmat de semnătura prim-ministrului şi ştampila rotundă ce se regăseşte pe Nota de transmitere spre contrasemnare semnată de către domnul Gheorghe Angelescu, consilier de stat la Cancelaria Ordinelor din cadrul Administraţiei Prezidenţiale".
Preşedintele solicită Curţii Constituţionale să se pronunţe asupra existenţei unui conflict juridic de natură constituţională între prim-ministru, pe de-o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte, cauzat de acţiunea prim-ministrului de a nu motiva refuzul de a contrasemna decretul de conferire a unor decoraţii.
Preşedintele cere Curţii ca, având în vedere situaţia de blocaj existentă şi în virtutea atribuţiilor constituţionale pe care le are, această înaltă autoritate a statului să restabilească ordinea constituţională cât mai urgent posibil, statuând cu privire la modalitatea şi limitele în care prim-ministrul poate acţiona pentru îndeplinirea atribuţiei constituţionale de a contrasemna decretele preşedintelui României privind conferirea unor decoraţii şi titluri de onoare, în sensul obligaţiei de a motiva refuzul, urmând ca autorităţile publice implicate în conflict să se conformeze acestei conduite, în considerarea caracterului general-obligatoriu al deciziilor pe care aceasta le pronunţă.
Premierul Victor Ponta a declarat că nu poate contrasemna pentru decorarea "unor indivizi care au gestionat greşit sau au deturnat bani publici", iar unii dintre ei "au avut deseori opinii anti-româneşti sau chiar fasciste" şi că dacă preşedintele doreşte să îi decoreze o poate face, dar nu cu semnătura sa.
Aflat, miercuri, la Giurgiu, unde a avut o întâlnire cu autorităţile locale, premierul Victor Ponta a susţinut că nu a contrasemnat documentele pentru decorarea lui Horia Roman Patapievici pentru că există un raport al Curţii de Conturi care arată nereguli în gestionarea banilor la Institutul Cultural Român în perioada în care acesta a condus ICR.
Ponta a mai spus că nu poate fi de acord cu decorarea unor oameni care au exprimat poziţii contrare intereselor României.
"Am două rezerve: prima rezervă este legată de faptul că, în baza raportului Curţii de Conturi care a fost transmis mai departe către toate instituţiile competente, conducerea de atunci a ICR, aşa spune Curtea de Conturi, nu spun eu, a folosit în mod greşit o mulţime de fonduri publice, deci să-i decorăm pe cei care au cheltuit prost banii publici sau chiar au deturnat mi se pare un lucru greşit. Şi, în al doilea rând, erau acolo persoane care au făcut deseori declaraţii şi au exprimat opinii anti-româneşti, chiar fasciste, nu exagerez, pentru că dacă vă uitaţi la domnul, e un domn Mihăieş (Mircea Mihăieş - vicepreşedinte ICR în perioada 2005-2012), dânsul e de extremă dreaptă, e un fascist bătrân aşa, că nu credeam că mai există neonazişti în Europa, uite, există şi în România. Ori eu nu pot să contrasemnez decorarea unor indivizi care, pe de o parte, repet, au gestionat greşit bani publici şi pe de altă parte exprimă poziţii împotriva României. Dacă domnul preşedinte Băsescu doreşte să-i decoreze, să o facă, dar nu cu semnătura mea", a declarat Victor Ponta.