"Este o vizită pe care eu o calific ca binevenită, cred că este extrem de oportun să discutăm şi vom discuta, cu siguranţă, în primul rând aspectele legate de Parteneriatul Strategic, care este un parteneriat ce reprezintă cheia de boltă a politicii externe româneşti. Vom discuta cu siguranţă şi aspecte regionale, există mare interes în expertiza României (...) Şi vom discuta, cu siguranţă, toate aspectele care pot fi de interes pentru ambele părţi. Am văzut chestiunea cu statul de drept. Eu cred că este o vizită binevenită pentru a avea aceast dialog şi a clarifica eventuale chestiuni care trebuie clarificate", a precizat Corlăţean.
Ministrul de Externe a spus că este bine că vor exista discuţii directe şi nu prin intermediul presei.
"Eu cred că, după perioada asta şi mai agitată, în care s-a făcut extrem de multă politică este bine să discutăm direct şi nu prin intermediul presei şi apreciez exact vizita doamnei Nuland la Bucureşti, pentru că ne dă prilejul să discutăm direct pentru a vedea exact unde ne aflăm", a subliniat şeful diplomaţiei.
Întrebat de ce premierul Victor Ponta nu are o întrevedere cu Victoria Nuland, Corlăţean a precizat că agenda şefului Guvernului nu a putut fi modificată.
"E agenda pe o face partea americană. Înţeleg că e o întâlnire la Cotroceni. În ceea ce priveşte premierul, am discutat cu domnul prim-ministru de acum două zile, atunci când această vizită a fost anunţată. Programul premierului era făcut de multă vreme, aşa încât, din motive obiective, acel program nu a putut fi schimbat şi am mandatul premierului să pot discuta orice fel de aspect pe care şi partea americană şi partea română le consideră necesare", a declarat Titus Corlăţean.
Totodată, ministrul a spus că angajamentul României pentru statul de drept şi pentru democraţie rămâne "extrem de solid". "Sunt mize mari, extrem de importante în care România este un partener şi un aliat fidel al SUA şi, dacă avem în vedere acest fundament solid, cred că putem discuta şi clarifica şi aspecte care pot părea mai sensibile la un anumit moment", a punctat el.
Asistentul secretarului american de Stat, Victoria Nuland, are în programul vizitei la Bucureşti, până la această oră, întâlniri cu preşedintele Traian Băsescu, la Cotroceni, şi cu ministrul de Externe, Titus Corlăţean, au precizat miercuri surse oficiale pentru MEDIAFAX.
Departamentul de Stat a anunţat, miercuri, că Victoria Nuland, asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului american de Stat, va efectua o vizită la Bucureşti în perioada 10-11 ianuarie, în cadrul unui turneu european.
Potrivit comunicatului, Nuland se va întâlni, vineri şi sâmbătă, cu oficiali de rang înalt şi membri ai societăţii civile, cu care va discuta despre relaţiile bilaterale, probleme regionale şi eforturile de consolidare a statului de drept.
Surse oficiale au precizat pentru MEDIAFAX că Victoria Nuland va fi primită la Palatul Cotroceni de preşedintele Traian Băsescu.
Totodată, asistentul secretarului de Stat, John Kerry, are programată o întrevedere cu ministrul de Externe, Titus Corlăţean.
Momentan, pe agenda oficialului american nu este prevăzută nicio întâlnire cu oficiali de la Palatul Victoria.
Vizita Victoriei Nuland vine la scurt timp după ce Camera Deputaţilor a adoptat o serie de modificări controversate la Codul Penal, criticate de reprezentanţii diplomatici americani la Bucureşti. Ambasada SUA la Bucureşti a susţinut, într-un comunicat, că amendamentele la Codul Penal adoptate de Camera Deputaţilor "ar reprezenta un pas înapoi pentru România" şi acţiunea Parlamentului "este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României".
Un oficial de rang similar, Philip Gordon, asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de Stat Hillary Clinton, s-a aflat la Bucureşti, în 13 august 2012, în urma crizei politice declanşate de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.
Gordon a avut întâlniri cu Traian Băsescu, suspendat din funcţie la acea vreme, cu preşedintele interimar de atunci, Crin Antonescu, cu premierul Victor Ponta, dar şi cu reprezentanţi ai societăţii civile.
Oficialul american a precizat, într-o întâlnire la Bucureşti cu reprezentanţi ai societăţii civile, că nu s-ar fi aflat în România dacă Statele Unite nu ar fi avut senzaţia că aici se întâmplă ceva foarte important şi care alunecă în direcţia greşită.
Gordon a menţionat că a transmis liderilor cu care s-a întalnit că partea americană aşteaptă de la ei respectarea legii şi a independenţei instituţiilor.
"Ne aştepăm la respect pentru instituţiile independente, ne aşteptăm ca acuzaţiile credibile de fraudă şi de imixtiuni să fie anchetate şi rezolvate şi ne aşteptăm ca ei (liderii de la Bucureşti, nr.) să sprijine ceea ce ar fi privit ca un rezultat legitim. Nu trebuie ca eu să spun precis ce înseamnă asta, într-un caz sau în altul, dar lucrurile astea se văd. (...)", a spus Gordon.
El a subliniat că atunci când lucrurile sunt complicate pe plan intern, este uneori de ajutor să aduci un "validator" extern.