Întrebat în legătură cu faptul că la 1 aprilie trebuie numit noul şef al ASF, dacă PSD va face o propunere, Ponta a răspuns: "Nu ştiu să vă răspund. Cred că trebuie o persoană care să aibă şi pregătirea profesională şi statura morală pentru că situaţia de la ASF este extrem de dificilă şi va fi o poziţie extrem de grea".
Plenul Parlamentului va decide, prin vot, cel târziu în 3 aprilie cine îi va înlocui la conducerea ASF pe fostul preşedinte Dan-Radu Ruşanu, precum şi pe Marian Mîrzac, membru neexecutiv în Consiliului ASF, a anunţat, luni, vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu.
El a făcut aceste declaraţii la finalul şedinţei Birourile Permanente reunite, în care membrii conducerii Senatului şi Camerei Deputaţilor au luat act de demisia celor doi din funcţiile pe care le deţineau la ASF.
Comisiile pentru buget, finanţe şi Comisiile economice din Senat şi Camera Deputaţilor sunt cele care, potrivit legii, îi vor audia pe viitorii candidaţi.
"Am transmis către comisiiile prevăzute în Regulamentul şi în legea de funcţionare pentru a pregăti şi a audia candidaţii, pentru că este vorba despre un termen imperativ de 30 de zile, care se epuizează pe data de 3 aprilie. Am solicitat ca până pe data de 24 martie să fie depuse aceste rapoarte. Aceasta presupune ca în perioada respectivă grupurile politice să se consulte şi să-şi facă negocierile obişnuite, după care să se procedeze la audieri, să fie depus pe data de 24 raportul în ambele situaţii, urmând ca în Birourile Permanente reunite să stabilească data dezbaterii în plen şi nominalizări, prin vot, a celor care să îndeplinească această funcţie", a spus el.
Preşedintele interimar al ASF, Daniel Dăianu, a anunţat, miercuri, că Dan Radu Ruşanu a demisionat de la conducerea ASF.
Curtea de Apel Bucureşti a decis, marţi, arestarea preventivă pentru 30 de zile a preşedintelui ASF Dan Radu Ruşanu, decizia fiind definitivă.
CAB a admis astfel recursul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), după ce propunerea acestora de arestare preventivă a lui Ruşanu a fost respinsă, pe 26 februarie, de Tribunalul Bucureşti.
De asemenea, în 29 ianuarie, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a Ilie Carabulea şi Marian Mîrzac, la propunerea procurorilor DNA care instrumentează dosarul "Carpatica". Prin aceeaşi hotărâre a instanţei, Radu Mustăţea - membru în CA al Carpatica Asig şi preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România - a primit interdicţie de a părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.
Decizia a fost atacată de Carabulea şi Mîrzac la Curtea de Apel Bucureşti, care a respins recursurile, în 3 februarie.
Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig, este acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, două infracţiuni de luare de mită, din care una în formă continuată, trafic de influenţă, în formă continuată, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice.