Victor Ponta a declarat, vineri, presei, la Târgu Mureş, că dacă liderul liberal Crin Antonescu va pleca din PNL, poate să vină la PSD, argumentând că acesta "are un trecut social-democrat", din moment ce a lucrat numai la stat, moment în care vicepremierul Liviu Dragnea - care l-a însoţit pe Ponta - a adăugat "poate la Teleorman".
Întrebat dacă îi face o invitaţie lui Antonescu în acest sens, Ponta a răspuns negativ, arătând însă că "sigur" l-ar primi pe şeful liberalilor în partid.
"Vorbesc de profil. Eu sunt un pic mai la dreapta decât domnul Antonescu, prin faptul că, deşi sunt social-democrat, am văzut şi ce înseamnă să lucrezi în zona privată. Jumătate din energia de prim-ministru mi-o consum pentru funcţionarea Guvernului, măsuri sociale, pensii, iar cealaltă jumătate mi-o consum pentru încurajarea economiei. Din punctul acesta de vedere, sunt la centru de fapt, nu sunt chiar la stânga, cum este domnul Antonescu, care zice să tot dăm, să dăm de la stat. De unde să dăm de la stat? Dăm dacă avem! Statul, bugetul înseamnă ceea ce încasăm din taxe şi impozite, nu înseamnă, aşa, un şuvoi care curge din cer, de bani, pe care trebuie să-l împărţim în toate părţile, că poate luăm nişte voturi", a spus Ponta.
Întrebat despre faptul că prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis apreciază că ar fi un bun premier, Victor Ponta a spus că acesta s-a "molipsit" de "neseriozitate", dacă vorbeşte de reducerea TVA cu opt puncte procentuale.
"Văd un tip de neseriozitate care îl molipseşte şi pe domnul Ionhannis, care altfel e un om serios şi un om raţional. Dar, dacă stă cu oameni neserioşi, se molipseşte. Şi eu mi-aş dori să scădem TVA, de la 24 la 16 la sută, zicea. Nu l-a întrebat moderatorul dacă ştie domnul Iohannis cât înseamnă un punct de TVA încasări la buget. Eu ştiu: două miliarde de lei", a spus Ponta.
Premierul a adăugat că reducerea de opt puncte procentuale a TVA ar însemna 16 miliarde de lei, adică echivalentul bugetului Casei Naţionale de Sănătate, ceea ce ar presupune "să tăiem toţi banii de sănătate".
Ponta a menţionat că el nu spune că este pregătit să fie primarul Sibiului, deşi este "un oraş drăguţ", cu doar 100.000 de locuitori.
"Să spui că eşti pregătit să conduci o ţară de 20 de milioane, când nu ştii ce înseamnă un punct reducere la TVA, ca să nu mai vorbesc de alte lucruri, că nu ştii cum s-a schimbat preţul la gaze pentru Azomureş... Cred că toţi ar trebui să fim mai modeşti", a spus Ponta.
Premierul a adăugat că, până să ajungă să se resimtă o creştere a puterii de cumpărare a populaţiei, datorită scăderii TVA, în câţiva ani, el este presat de faptul că trebuie să plătească luna aceasta salariile medicilor şi profesorilor şi să achite, în acest an, din împrumutul "făcut la FMI de domnul Băsescu şi de domnul Boc".
"Dacă am putea opri timpul în loc trei ani, sigur că ar fi bine, dar nu poate să facă nimeni lucrul acesta", a spus Ponta.
El a arătat că ia în calcul o scădere a TVA la fructe, legume, produse tradiţionale, carne, dar, ca de fiecare dată, decide "în mod raţional şi posibil".
"Sunt domenii - produse de lux, diverse alte asemenea produse, unde e foarte bine să rămână TVA la 24 la sută. De ce să reduc TVA la cine ştie ce lucruri de lux? Cine vrea lux, plăteşte mai mult. Însă fiecare, când promite ceva, trebuie să fim foarte siguri că se şi poate. Pentru că eu nu vreau ca cineva să uite că în 2009 ni s-a spus «n-avem nevoie să mărim TVA, nu tăiem pensii, nu tăiem salarii». Au trecut alegerile şi a început dezastrul. Eu sunt convins că în 2015 va fi mai bine ca în 2014, cu o singură condiţie: să fim serioşi şi ceea ce promitem să putem să facem", a susţinut Ponta.
Întrebat cum vede posibilitatea unui tandem format din Elena Udrea-preşedinte şi Traian Băsescu-premier, în condiţiile în care Udrea a declarat că l-ar numi pe actualul preşedinte în funcţia de prim-ministru şi ar fi cel mai bun pe care l-a avut România până acum, Ponta a spus că el nu l-ar numi "niciodată".
"Cred c-ar fi un coşmar pentru România", a afirmat el.