"Acum problema e dacă ne cunoaștem interesul și dacă putem să ni-l urmărim cu atentie. Am văzut un lucru care mă îngrijorează: în 2012, când am ajuns prim-ministru, prima solicitare a instituțiilor internaționale a fost: 'trebuie să terminăm cu producția pe cărbune'. Am zis 'cât sunt eu prim-ministru nu vă veți atinge, va exista în România producția de cărbune'. Așa a fost până în noiembrie. Noul ministru ...m-am lămurit că este un biet ignorant și că nu înțelege că e folosit într-un joc foarte mare (...) România deja a importat, luna aceasta, de la CEZ probabil o mie de megawați", a declarat Ponta.
Fostul premier susține că Victor Grigorescu "habar nu are despre ce e vorba".
"Dacă CNH se închide, va fi clar: Transilvania și Banatul vor folosi energie cumpărată de guvern din Cehia, în condițiile în care România are supraproducție. Despre asta vorbim, dacă România își poate apăra interesele sau ne transformăm într-o colonie condusă de stupizi. Hunedoara, Gorj și alte zone nu au nici altă variantă. Domnul ăsta habar nu are despre ce e vorba. Cum să închidă producția de cărbune în România? Transilvania și Banatul vor folosi energie electrică din Cehia anul viitor, în loc să folosească energia produsă în România", a adăugat Ponta.
Potrivit acestuia, scenariul se repetă și în cazul celui mai mare consumator de gaz din România.
"Sunt cei de la Târgu Mureș. De când există Azomureș, au avut contract cu Romgaz. Au venit să renegocieze și Romgaz a zis: 'domne, ne e frică să vă dăm mai ieftin'. Au cumpărat de la OMV. Acum, cel mai mare producător român cumpără gaz de la OMV. Problema e cine rezistă și cine se predă din prima, din prostie", a punctat Ponta.
În viziunea sa, astfel de acțiuni reprezintă o subminare a economiei naționale.
"Puteau fi păstrate în continuare. Oltchimul uite că funcționează pe profit operațional. Problema și acolo era: 'hai să închidem Oltchimul, ca același produs să îl importăm din Polonia", a mai subliniat Ponta.