Președintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru a impune vocea Franței la Bruxelles, iar acest plan are nevoie de o strategie complexă.
În acest context, sprijinul neașteptat pentru Laura Codruța Kovesi la șefia Parchetului European (în detrimentul unui candidat francez), pentru Dacian Cioloș la șefia grupului politic Renew Europe în Parlamentul European și pentru bulgăroaica Kristalina Georgieva la șefia FMI nu sunt întâmplătoare, scrie Politico, citată de G4media.ro.
Ele fac parte dintr-o strategie tot mai clară a președintelui francez, care vrea să transforme Parisul într-un jucător important în Europa Centrală și de Est, o regiune dominată economic de Germania și din punct de vedere strategic de SUA.
Politico amintește că România și Bulgaria au fost vizitate repetat de Macron, care a început să construiască o rețea politică semnificativă în jurul unor figuri noi ale scenei politice regionale. Aceeași rețetă pe care el însuși a utilizat-o cu succes în Franța, iar unul dintre scopurile pe termen lung ale lui Macron este spargerea duopolului politic populari – socialiști care a condus UE în ultimele decenii.
De ce e interesat Macron de estul Europei? În primul rând pentru că, din punct de vedere politic, poate găsi aici aliați care să-l ajute să creeze un al treilea pol major de putere în Europa. Din punct de vedere economic și strategic, Franța a decis că trebuie să devină un jucător similar Germaniei.
Experți citați de Politico arată însă că Macron trebuie să elimine două suspiciuni majore în estul Europei. Prima e legată de relații sale tot mai apropiate cu Rusia, privite cu maximă suspiciune în regiune, unde istoria i-a învățat pe est-europeni să se teamă de Kremlin. A doua suspiciune – dorința lui Macron de a proiecta o integrare europeană pe mai multe viteze, strategie respinsă categoric de la Sofia la Varșovia și de la București la Budapesta.