"Cerem, în temeiul Constituţiei şi al Regulamentului, PSD, celor doi preşedinţi ai Camerei Deputaţilor şi Senatului să nu mai fugă de moţiune, să nu se mai ascundă în spatele unor interpretări, chichiţe şi proceduri şi moţiunea să fie citită luni în Parlament şi dezbătută săptămâna viitoare. (...) L-am văzut pe Tăriceanu în prima etapă spunând că nu se poate până luni (organizarea Birourilor Permente reunite, n.r.), după care l-am văzut şi pe Zgonea că şedinţa Camerei s-a suspendat din lipsă de cvorum, dar s-au gândit ei cum să mai facem o şmecherie, hai repede să convocăm, profităm de faptul că e marţi ora 18.00, că au început să plece toţi, că le-am zis că nu facem Birou şi acum ne răzgândim şi facem repede pe picior. Asta nu este parlamentarism, e o şmecherie tipic pesedistă", a declarat Pocora.
Ea a precizat că în Regulamentul celor două Camere ale Parlamentului, precum şi în Constituţie, se precizează că prezentarea moţiunii de cenzură se face în maximum cinci zile de la depunerea documentului, care a avut loc marţi.
Totodată, purtătorul de cuvânt al PNL a susţinut că parlamentarii partidului se vor mobiliza pentru ziua de luni pentru a fi prezenţi la o eventuală şedinţă de plen.
Viceliderul grupului deputaţilor PNL, Răzvan Mironescu, a precizat că şedinţa conducerii celor două Camere ale Parlamentului a fost convocată cu aproximativ două ore înainte, fapt pentru care a fost imposibilă mobilizarea membrilor celor două foruri pentru a asigura cvorumul.
Mironescu a precizat că şedinţa Birourilor Permanente reunite ar fi trebuit să aibă loc în termen de 24 de ore de la momentul depunerii moţiunii de cenzură.
"Puterea a dorit şi a căutat prin artificii procedurale amânarea cât mai mult a deciziei privind prezentarea moţiunii şi, respectiv, a dezbaterii acesteia, fapt care arată că moţiunea de cenzură iniţiată de PNL este un motiv de teamă pentru actuala putere. Cunoscând conţinutul acesteia, au temeri privind rezultatul votului din Parlament", a mai afirmat deputatul PNL.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, marţi, că şedinţa Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului nu a avut cvorum, motiv pentru care nu a putut fi stabilită data dezbaterii moţiunii de cenzură iniţiată de PNL, acest lucru urmând a fi tranşat luni.
"Nici măcar colegii care fac parte din grupurile politice parlamentare nu au venit la Biroul Permanent, pe cale de consecinţă Birourile Permanente reunite nu au cvorum. În conformitate cu Regulamentul, cvorumul la Birourile Permanente reunite este de 14 din cei 26. Dacă colegii mei din opoziţie veneau toţi, atunci nu mai aveam nicio problemă şi astăzi puteam să stabilim în cinci zile, aşa cum ne obligă Regulamentul, să facem o şedinţă de plen în care să fie citită moţiunea. Pentru că nu avem această posibilitate am decis şi voi face toate diligenţele ca lunea viitoare, la ora 12.00, membrii Birourilor Permente reunite să fie convocaţi", a declarat Zgonea.
Vicepreşedintele PNL Eugen Nicolăescu a depus marţi moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta, semnată de parlamentari PNL, PDL, PPDD şi PMP, la conducerea celor două Camere ale Parlamentului.
Conform Regulamentului şedinţelor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.
Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.
Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
Votul asupra moţiunii de cenzură este secret cu bile.