„O lege care este extrem de gravă, care îi vizează tot pe cei care au fost condamnaţi, în special pentru fapte de corupţie, este legea, eu i-am spus amnezia provoacă amnistia. Este o lege care desecretizează decizia CSAT-ului din 2005 privitoare la stabilirea corupţiei ca o ameninţare la adresa siguranţei naţionale şi nu numai a acestei hotărâri a CSAT ci a tuturor actelor şi documentelor subsecvente care au fost realizate în baza acestei decizii a CSAT. De ce am spus ca este legea amnezia provoacă amnistia? Pentru că domnul Tăriceanu care susţine alături de Dragnea această lege probabil este amnezic, a uitat că în 2005 era premier şi era vicepreşedinte al CSAT şi că el a aprobat această hotărârea a CSAT in calitate de vicepreşedinte al acestui organism. Acum vrea să o desecretizeze după ce tot el a făcut parte din CSAT-ul care a adoptat-o şi care a considerat această decizie ca fiind secretă”, a afirmat Ludovic Orban într-o conferinţă de presă susţinută, vineri, la Arad.
Liderul PNL a punctat că dacă legea va fi adoptată, atunci vor exista multe cereri de revizuire făcute de oameni care au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie în încercarea de a scăpa de consecinţele faptelor lor.
„Evident, şi asta-i făcută cu ce scop? Ca orice persoană care a fost condamnată de la emiterea acestei decizii, deci din 2005, să poată să apeleze la calea extraordinară de atac, la cerere de revizuire, în cazul în care dintre toate documentele care o să fie făcute publice, găseşte vreun document de care să se lege. Ştiţi, cererea de revizuire se face atunci când apare un document, de exemplu, nou care să poată să fie relevant pentru cercetarea judecătorească. Practic, se va da frâu liber la foarte multe cereri de revizuire care să fie făcute de oameni care au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie şi care să încerce să scape de consecinţele faptelor lor”, a completat Orban.
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, legea care prevede declasificarea Hotărârii CSAT nr. 17/2005 şi că sunt supuse revizuirii sentinţele în care au fost administrate „probe prin mijloace tehnice speciale” în perioada de existenţă a documentelor izvorâte din hotărârea care face obiectul legii. Camera Deputaţilor este for decizional pe acest proiect care vizează şi desecretizarea tututor protocoalelor încheiate de SRI cu instituţii din sistemul judiciar, scrie Mediafax.