Consiliul Național de Coordonare al Partidului Național Liberal a validat-o sâmbătă pe Raluca Turcan ca președinte interimar al PNL. Decizia a fost luată cu o largă majoritate, înregistrându-se și patru voturi împotrivă și o abținere.
De asemenea, CNC l-a validat sâmbătă și pe Cristian Bușoi ca secretar general interimar al PNL, tot cu majoritate, fiind exprimate și cinci voturi împotrivă și patru abțineri.
Raluca Turcan a declarat că președintele Klaus Iohannis este și va fi partenerul PNL.
"Trebuie să întărim acest parteneriat, pentru că președintele Klaus Iohannis a fost în prima linie ca principal apărător al statului de drept și al parcursului european al României", a spus Raluca Turcan, la CNC al PNL, care se desfășoară la Parlament.
Ea a susținut că "PNL trece acum printr-o perioadă dificilă, complicată chiar".
"Dacă mă uit la imaginile din campania electorală sunt încrezătoare că vom regăsi în PNL o echipă, forță, credibilitate și prietenie, respectul reciproc, lucruri pe care se pare că unii dintre noi le-am pierdut. Dacă suntem uniți putem să dobândim un sprijin real din partea celor care se uită la PNL", a afirmat Raluca Turcan.
Biroul Politic Național al Partidului Național Liberal a respins, sâmbătă, cu unanimitate de voturi, propunerea de modificare a Statutului PNL care viza retragerea sprijinului politic pentru reprezentanții formațiunii care dețin funcții numite în administrația publică locală și centrală împotriva cărora s-a pronunțat o hotărâre definitivă de condamnare, ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni.
Biroul Politic Național al PNL discută sâmbătă modificările la statutul partidului, între care se numără pierderea calității de membru în cazul unei hotărâri definitive de condamnare, modificarea componenței BPN, eliminarea guvernului alternativă.
"În cazul membrilor care ocupă funcții de conducere în interiorul partidului, suspendarea din funcție se aplică de drept în cazul dispunerii măsurilor de arestare preventivă sau de arest la domiciliu, precum și în cazul condamnării definitive. Această sancțiune se aplică și membrilor care se află în situația descrisă la momentul adoptării prezentelor prevederi", arată una din modificările la Statutul PNL.
Potrivit unor surse liberale, o altă modificare vizează retragerea sprijinului politic pentru reprezentanții formațiunii care dețin funcții numite în administrația publică locală și centrală împotriva cărora s-a pronunțat o hotărâre definitivă de condamnare, ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni, potrivit Agerpres.
O altă prevedere vizează retragerea calității de membru al PNL după ce un membru nu și-a plătit cotizația timp de mai mult de șase luni.
În ceea ce privește alegerile interne în Congresul PNL se stipulează că acestea se realizează prin votul secret al delegaților prezenți.
O altă propunere de modificare vizează componența Biroului Politic Național al PNL.
Astfel, BPN ar urma să fie format din membrii BEx (președintele partidului, patru prim-vicepreședinți responsabili pentru strategii politice, comunicare, mediul de afaceri, societatea civilă, relații internaționale și secretarul general), 16 vicepreședinți (opt vicepreședinți pe domenii, coordonatori ai comisiilor de specialitate, și opt vicepreședinți pe regiunile de dezvoltare), 16 membri, președinții organizațiilor de nivel județean și trezorierul.
La ședințele BPN participă cu drept de vot liderii grupurilor parlamentare din Legislativul de la București și din Parlamentul European, președinții la nivel național ai organizațiilor interne, președintele Ligii Aleșilor Locali, premierul (dacă funcția este deținută de un membru al formațiunii — n.r.) și foștii președinți ai partidului.
Modificările la Statutul PNL urmează să fie validate de Consiliul Național de Coordonare, care se va reuni sâmbătă după-amiază.
De asemenea, CNC ar urma să declanșeze procedurile pentru organizarea alegerilor interne în PNL.
Consiliul Național de Coordonare al PNL s-a întrunitla 4 martie 2017, pentru a stabili calendarul alegerilor interne și modificările la statutul partidului, potrivit unui anunț al președintelui interimar al liberalilor, Raluca Turcan, din 27 februarie 2017. Precedenta reuniune a forului de conducere a PNL a avut loc la 8 octombrie 2016, când s-a validat decizia ca Alina Gorghiu să preia președinția unică a partidului.
Raluca Turcan a preluat funcția interimar al PNL la 13 decembrie 2016, în urma demisiei fostei președinte interimare, Alina Gorghiu. Până în octombrie 2016, când s-a decis ca PNL să aibă o președinție unică, partidul avea doi copreședinți: Alina Gorghiu (din partea fostului PNL) și Vasile Blaga (din partea fostului PDL).
Alina Gorghiu a devenit președinte interimar al PNL, în cadrul BPN al partidului, din 18 decembrie 2014, preluând această funcție de la Klaus Iohannis care a fost ales președinte al României, la alegerile prezidențiale din 2/16 noiembrie 2014. La rândul său, Vasile Blaga a fost președinte al PDL în perioada 30 iunie 2012 — 26 iulie 2014.
Potrivit statutului PNL, Consiliul Național este organismul de conducere și decizie politică al partidului în perioada dintre Convențiile Naționale. Astfel, Consiliul Național poate adopta orice hotărâre de competența Convenției, cu excepția adoptării de noi moțiuni sau a unui nou statut. Consiliul Național adoptă hotărâri în prezența majorității membrilor, cu majoritatea voturilor exprimate.
Consiliul Național este format din membrii Colegiului Director Național (CDN), eventualii miniștri ai PNL, parlamentari și europarlamentari ai PNL, președinții de consilii județene, primarii sau viceprimarii, președinții organizațiilor județene de partid.
Convocarea ședințelor ordinare ale Consiliului Național de Coordonare este făcută de către Biroul Permanent Național, în timp ce ședințele extraordinare sunt convocate la cererea BPN, a președintelui partidului sau a cel puțin o treime din președinții Biroului Permanent Județean (BPJ).
În cazuri de urgență, Consiliul Național poate aduce modificări ale programului sau statutului partidului, cu obligația însă de a le supune ratificării Convenției Naționale.
Consiliul Național este, alături de Convenția Națională, Colegiul Director Național și Biroul Politic Național, unul dintre organismele de conducere a PNL la nivel național.
La rândul său, Convenția Națională se întrunește o dată la patru ani, la convocarea Consiliului Național.