''În momentul acesta opţiunea pe care o văd plauzibilă, rezonabilă, raţională, este cea a ordonanţei de urgenţă pe care Guvernul poate să o adopte pentru modificarea (legii electorale-n.r.). Asumarea răspunderii (...) vă mărturisesc că din punct de vedere constituţional cred că nu este posibilă”, a declarat Alina Gorghiu, într-o conferinţă de presă susţinută la Botoşani, potrivit Mediafax.
În acest context, Gorghiu a ținut să precizeze faptul că CCR a stipulat, într-o decizie anterioară, în contextul în care Guvernul a vrut să îşi asume răspunderea pe legea educaţiei, că un astfel de demers nu este constituţional pentru că această lege se afla deja în procedură parlamentară.
Pe de altă parte, Gorghiu a punctat că liberalii nu au ''niciun fel de ezitare'' să discute la nivel parlamentar posibilitatea revenirii la alegeri locale în două tururi, afirmând că există premisele unui dialog, în contextul în care liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că susţine o astfel de modificare legislativă, UNPR a afirmat că îşi va contura o poziţie, iar UDRM a spus în trecut că susţine revenirea la alegerile în două tururi.
În acest sens, copreședintele PNL a precizat că nu s-a stabilit un calendar al întrevederilor, însă a punctat că speră ca acestea să aibă loc în cursul acestei săptămâni: ''Sper să avem foarte curând întrevederi nu doar cu primul ministru, ci şi cu reprezentanţii tuturor. Încă nu am stabilit calendarul, dar mi-aş dori ca săptămâna aceasta să aibă loc toate toate aceste întâlniri".
Premierul Dacian Cioloş a declarat, duminică, la Iaşi, că nu exclude varianta angajării răspunderii Executivului cu privire la revenirea votului în două tururi pentru primari. Prim-ministrul a susţinut, însă, că va discuta 'cu partidele întâi'. Ideea alegerilor în două tururi este foarte bună, a declarat şi preşedintele Klaus Iohannis, la Iaşi, potrivit Realitatea TV.
Potrivit unor surse, UNPR ar susține această variantă. În schimb, social-democrații nu o agreează. În cadrul unei intervenții telefonice, la Realitatea TV, deputatul PSD, Florin Iordache, a declarat că partidul său nu susține această variantă.
Pe de altă parte, coprepreședintele PNL, Alina Gorghiu, afirma, sâmbătă, în cadrul unei postări pe contul său de Facebook, că liberalii nu renunță la introducerea votului în două tururi pentru primari și anunța noi măsuri, în acest sens.
"PNL va face încă un efort în Parlament pentru a reuși reintroducerea votului în două tururi pentru primari. Avem de reparat o nedreptate făcută comunităților locale și încă nu e prea târziu. Și e perfect constituțional. Vom încerca să coagulăm o majoritate parlamentară în jurul PNL pentru modificarea legii, la nevoie chiar împotriva PSD. Au fost momente anul trecut în Parlament când PNL a reușit așa ceva, sperăm să reușim și acum", afirma Gorghiu.
Reamintim că PNL i-a solicitat premierului Dacian Cioloș să emită o OUG de modificare a legii electorale astfel încât să se revină la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, asta deși liberalii au votat, alături de PSD, pentru un singur tur.
Dacian Cioloș a respins, însă, cererea PNL privind adoptarea unei Ordonanțe de Urgență pentru modificarea legii alegerilor locale, motivând astfel: "E o decizie politică. E o lege pe care Parlamentul a votat-o. S-a decis printr-o înțelegere politică. Guvernul pe care îl conduc e independent, nu este implicat politic, nu cred că este democratic ca acest guvern să modifice o lege adoptată prin înțelegere politică".
Reacția CCR
Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat că organizarea alegerilor într-un tur de scrutin sau mai multe este o opțiune politică, iar Legea Fundamentală nu se referă la acest aspect, ci spune că alegerile trebuie să fie libere, periodice și corecte, potrivit AGERPRES.
Despre faptul că ar fi nedemocratic din partea unui guvern tehnocrat să reglementeze acest aspect printr-o ordonanță de urgență, șeful CCR a subliniat că, din câte cunoaște, în România s-a adoptat vreo 1.000 de OUG. "Înseamnă că suntem total nedemocratici, nu?", a adăugat Zegrean.
Referindu-se la jurisprudența Curții prin care ar fi statuat că unele acte normative nu ar fi în regulă să se modifice prin OUG, Zegrean a subliniat că nu a spus acest lucru niciodată. "Am spus că trebuie să se respecte Constituția atunci când se adoptă OUG", a punctat președintele CCR.
Potrivit acestuia, Constituția nu prevede că nu se poate modifica o lege a alegerilor cu un an înainte.