Modificările aduse Legii 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, au ca scop „păstrarea, afirmarea şi promovarea identităţii etnice, culturale şi religioase ale românilor din afara ţării”, se arată în expunerea de motive a actului normativ promulgat luni de şeful statului. Legea este modificată astfel încât românii nu doar vor studia la şcoală limba română, ci vor avea dreptul „de a studia în limba română în România, în străinătate şi în ţările de reşedinţă, la toate nivelurile şi formele de învăţământ”, după noile modificări ale Art. 5, alin (1) din Legea 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni.
Noile prevederi ale Legii promulgate de Iohannis se aplică persoanelor „aparţinând minorităţilor naţionale, minorităţilor lingvistice sau grupurilor etnice autohtone române sau care aparţin filonului cultural şi etnic românesc, existente în statele din vecinătatea României şi alte state, care îşi asumă identitatea etnică, lingvistică şi culturală română faţă de autorităţile române, indiferent de etnonimul folosit”, dar şi „ etnicii care se recunosc de origine română, aflaţi în afara graniţelor ţării, înregistraţi ca altă minoritate în statul de reşedinţă, care îşi asumă, prin autoidentificare, apartenenţa la spaţiul cultural identitar românesc”, anunţă Mediafax.
Alte modificări vizează asigurarea unui diplomat cu atribuţii pentru relaţia cu românii de pretutindeni, în ţările unde locuiesc cetăţeni români.
„În statele în care nu este numit un ataşat diplomatic conform alin. (21), M.A.E., în cooperare cu M.R.P., va asigura prezenţa, în cadrul misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare ale României din statele unde există însemnate comunităţi româneşti, a unui diplomat cu atribuţii pentru relaţia cu românii de pretutindeni, cu încadrarea în numărul de posturi aprobat şi în fondurile alocate cu această destinaţie. (4) Fondurile pentru funcţionarea M.R.P. şi realizarea proiectelor destinate românilor de pretutindeni se asigură de la bugetul de stat. Totodată, M.R.P. poate utiliza, în vederea realizării obiectivelor sale, fonduri provenite din accesarea fondurilor europene”, scrie în proiectul de lege promulgat de şeful statului.
Potrivit sursei citate, parteneriate ale Ministerului Românilor de Pretudindeni vor fi încheiate şi cu unităţile de cult ale românilor din afara ţării, lucru neprevăzut până acum în lege.