„Depunem la Parchetul General. E vorba de toţi canddiaţii care au depus semnături false”, au afirmat sursedin instituţie, pentru MEDIAFAX.
Până în prezent, Biroul Electoral Central a respins două candidaturi pentru depunerea de semnături false sau care prezentau elemente de similitudine evidente.
Curtea Constituţională a admis contestaţia formulată de Viorel Cataramă privind respingerea candidaturii prezidenţiale. Judecătorii CCR dispun înregistrarea de către BEC a candidaturii şi semnului electoral ale lui Cataramă la alegerile din luna noiembrie.
Biroul Electoral Central a respins înregistrarea candidaturii lui Miron Cozma la alegerile prezidențiale. Instituția precizează că Miron Cozma și-a depus candidatura vineri, 20 septembrie, aducând un număr de aproape 310.000 de semnături, din care mai bine de 87% s-au dovedit a fi fotocopii.
De asemenea, Biroul Electoral Central a decis respingerea înregistrării candidaturii și a semnului electoral ale lui Viorel Cataramă la alegerile prezidențiale. Instituția precizează că peste 94.000 de semnături depuse au fost anulate, deoarece prezentau elemente de similitudine evidente.
Cum verifică BEC listele de semnături, în condițiile în care fiecare candidat trebuie să aibă cel puţin 200.000 de semnături? La această întrebare a încercat să răspundă Septimius Pârvu, expert în bună guvernare și alegeri la Expert Forum.
,Avem mai multe probleme, printre care şi lipsa de transparență a BEC, dar prima problemă este legea, care nu prevede care este procedura prin care BEC ar trebui să verifice aceste liste sau ce înseamnă exact o semnătură valabilă. Undeva ar trebui să fie scris ce înseamnă procedura de verificare a semnăturilor. Din ce înteleg eu și din ce am discutat și cu persoane care au avut de-a face cu procedura, este vorba despre o verificare aleatorie.” susține Septimius Pârvu.
,,BEC-ul are 48 de ore la dispoziție să verifice o candidatură, fiecare candidat depunând cel puțin 200.000 de semnături. Noi nu știm câte persoane lucrează în BEC în acest moment, de aceea, am și cerut să ni se spună. Ar fi interesant să știm și cine sunt acele persoane - probabil sunt de la AEP, delegați de la alte instituții... Dar 200.000 în 48 de ore este foarte mult, iar duminică au venit mai multi candidați - este o cantitate enormă de date de verificat", a subliniat acesta.
,,BEC-ul verifică 'ochiometric' acele liste sau dacă există cifre destule în CNP-uri, dar nu știe nimeni dacă persoanele care apar pe liste chiar există în realitate. Am putea avea niște surprize. Și, totusi, BEC rămâne instituția care trebuie să se asigure că acele semnături sunt valabile. Nici la nivel internațional nu există foarte multe alte bune practici. Semnăturile se verifică tot așa, aleatoriu. Realist vorbind, e imposibil să verifici în două zile sute de mii de semnături. Sau mai mult, uitați-vă că Viorica Dăncila a venit cu peste 1 milion.” conchide expertul în alegeri.