Marius Opran este și, în prezent, membru CESE, în mandatul 2010-2015, din partea patronatelor, însă pentru mandatul următor, 2015-2020, a fost nominalizat din partea comunității științifice, informează HotNews.ro.
Opran este general în rezervă al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), după cum a scris România Liberă.
"Domnul Opran a fost nominalizat ca membru al CESE - Grupul III, din partea Comunității știintifice din domeniul fizicii și ingineriei laserelor și radiațiilor de pe Platforma Măgurele. Grupul III este format din reprezentanți ai societății civile și ai grupurilor de interese din domeniile profesional, economic, cultural. Dintre acestea, de interes major pentru promovarea și susținerea politicilor statale de cercetare - inovarea este domeniul profesional, reprezentat în cadrul CESE - Grupul III de membrii comunităților științifice și academice nominalizați de Guvernele naționale", a explicat ministrul Pop, în comunicatul de presă.
La rândul său, Mihai Ivașcu, în vârstă de 33 de ani, este consilier al președintelui Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban.
"Absolvent al unui program MBA și cu un doctorat în științe economice, Dl. Ivașcu a beneficiat de numeroase stagii de pregătire în domeniul relațiilor economice internaționale", a precizat Camera de Comerț, într-o adresă transmisă României Libere.
Politologul Cristian Pârvulescu este președintele Asociației Pro Democrația și decan al Facultății de Științe Politice a Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative .
Victor Alistar este directorul executiv al organizației Transparency International România. În 2012, el a fost nominalizat de premierul Victor Ponta pentru funcția de ministru delegat pentru Dialog Social, însa nu a mai fost numit, din cauza unei interdicții de a ocupa funcții publice, ca urmare a unei situații de incompatibilitate .
În fine, Ionuț Sibian este Director Executiv la Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC); Președinte - Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare și Ajutor Umanitar (FOND). El este, și în prezent, membru CESE.
Nominalizările sunt supuse aprobării Consiliului Uniunii Europene.
România are 15 reprezentanți în Consiliul Economic și Social European, câte cinci din partea celor trei grupuri ale CESE: sindicate, patronate, societate civilă și grupuri de interese din domeniile profesional, economic, cultural.
CESE este un organ consultativ al Uniunii Europene. Înființat în 1957, acesta are rol consultativ pe lângă principalele instituții europene (Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene, Parlamentul European).