Iniţiativa legislativă PL- x 492/ 2015 este semnată de parlamentari din toate partidele și se regăsește pe site-ul Camerei Deputaților, în dezbatere publică. Şase parlamentari PSD, doi PNL, şase UDMR, unul de la minorităţi şi unul de la PC-PLR şi-au pus semnătura pe proiect astfel încât aleşii condamnaţi definitiv la închisoare cu suspendare să rămână în funcţie. Proiectul va intra pe ordinea de zi a Parlamentului, în sesiunea de toamnă.
Concret, prin modificările adusă articolelor 9 şi 15 din Statutul Aleşilor Locali, formularea actuală "condamnarea, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate" se va înlocui cu formula "condamnarea, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate cu executare".
În expunerea de motive, inițiatorii noteză că în cazul aleșilor locali care au fost condamnați la pedepse cu suspendare, prefecții de județ au semnat ordinele prin care edilii și-au pierdut funcția. Prin urmare, semnatarii consideră că este corect să rămână fără funcție doar cei care sunt condamnați la închisoare cu executare, astfel încât prefectul să nu mai fie obligat de lege să emită un ordin de constatare a încetării mandatului celui condamnat cu suspendare:
Pe de altă parte, parlamentarii au apelat la un tertip legislativ pentru a salva şi preşedinţii de CJ-uri condamnaţi. Chiar dacă în documentul privind ce anume se modifică la articolele 9 şi 15 din Statut, sunt luaţi în calcul doar primarii şi consilierii, în expunerea de motive se menţionează că modificările sunt valabile şi pentru șefii de CJ- uri. Astfel dacă un președinte de CJ este condamnat la închisoare cu suspendare, spre exemplu Marian Oprişan sau Mircea Moloţ, aceştia își poate continua liniștiţi cariera, având o condamnare definitivă:
Iată care sunt modificările tehince, aşa cum au propus iniţiatorii în documentele iniţiativei legislative, care se regăsesc pe site-ul Camerei dar şi în cele ce urmează, într-un print-screen:
1. Modificarea la articolul 15, litera e.
Concret, aceștia vor să modifice alineatul 2 din articolul 15 al Statului aleșilor locali, care prevede în momentul de față la litera e):
(2) "Calitatea de primar inceteaza, de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului, in urmatoarele cazuri:
e) condamnarea, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate".
Cum se modifică pentru salvarea penalilor:
La alineatul 2, litera e se modifică și va avea următorul cuprins:
e) condamnarea, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate cu executare
2. Modificarea de la articolul 9, litera f:
Iniţiatorii propun aceeaşi modificare şi la articolul 9, care priveşte consilierii. Iată forma actuală:
2) Calitatea de consilier local sau de consilier judetean inceteaza de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului, in urmatoarele cazuri:
f) condamnarea, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate;
Cum se modifică pentru salvarea penalilor:
f) condamnarea, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate cu executare
Iată şi print screen-ul aferent:
Pe de altă parte, realitatea.net a luat şi punctul de vedere al unuia dintre iniţiatori, Ciprian Nica, deputat PSD, membru al Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor.
Nica a declarat în exclusivitate pentru realitatea.net, că este conştient de expunerea de motive din proiect, întrucât a semnat proiectul de lege, iar condamnarea la închisoare cu suspendare, spune el, presupune că făptuitorul poate fi recuperat, iar societatea trebuie să îi mai dea o şansă acestuia:
"Vreau să înţelegeţi că o condamnare cu suspendare presupune că cel care a săvârşit fapta poate fi recuperat. Dacă infracţiunea este gravă, era condamnat cu executare, că doar judecătorii sunt conştienţi de modul în care dau sentinţe. Nu este violator, nu este vreun infractor periculos. Închisoarea cu suspendarea înseamnă că acel ales local are anumite abilităţi. Noi trebuie să avem grijă şi de factorul uman, iar comunitatea locală care l-a votat este cea care decide dacă îi mai dă o a doua şansă, după ce îşi termină mandatul", a explicat social-democratul.
Întrebat dacă i se pare normal ca un preşedinte de Consiliu Judeţean să rămână în funcţie, chiar dacă este comdamnat definitiv la închisoare cu suspendare, Nica a precizat: "Acesta este modul dumneavoastră de a privi. Eu cred că cei din comunitate pot să decidă dacă acesta mai are dreptul la un mandat. De aceeea este firesc ca acesta să îşi poată termina mandatul. Ia nu mă mai întrebaţi dacă mi se pare normal. Cu iniţiatorii principali aţi vorbit?(...) Dacă am semnat proiectul am citit expunerea de motive, înseamană că sunt de acord cu prevederile de acolo şi modificările ulterioare", a mai explicat Nica.
Iată care sunt semnatarii proiectului:
PSD: Andea Petru, Covaci Dorel, Gheorghe Florin, Iacoban Sorin-Avram, Nica Nicolae-Ciprian, Stragea Sorin Constantin
PNL: Calimente Mihăiţă, Toader Mircea-Nicu
UDMR: Antal István, Bónis István, Erdei Dolóczki István, Kerekes Károly, Moldovan Iosif, Szabó Ödön
Minoritati: Mircovici Niculae
PC-PLR: Cătăniciu Steluţa-Gustica