"Din nenumăratele discuții pe care le-am avut până acum atât cu producători, dar și cu experții tehnici din minister, din structurile ministerului, cu cei din industria reciclării, cu organizațiile neguvernamentale toată lumea recunoaște că sistemul de deșeuri în România nu funcționează cum trebuie. Avem o problemă de sistem aici. Nu este vorba doar de producători sau de minister, este un întreg lanț care are niște probleme. Aici trebuie veni cu o abordare sistemică în care să vină toată lumea la masă și să discutăm soluțiile. Este un întreg lanț care are niște probleme. A fost această problemă cu organismele de transfer de responsabilitate. Unele dintre ele, care au fost controlate de Administrația Fondului de Mediu, s-a descoperit acea fraudă estimată până la 54 de milioane de euro. Organele de specialitate au intervenit și își fac ancheta de rigoare", a declarat Cristiana Pașca Palmer.
Întrebată care a fost principala nemulțumire a producatorilor din industria alimentară, care au renunțat, în cele din urmă, la protestul anunțat pentru marți, ministrul Mediului a explicat:
"Spuneau că plătesc de două ori. Practic, dânșii au avut un contract prin care s-a externalizat acest serviciu de reciclare către aceste organisme colective, cărora le-au plătit o taxă. Acești domni, după cum s-a evidențiat în urma controlului, nu au făcut ce trebuiau să facă în urma contractului și, conform legii, care e bazată pe principiul 'poluatorul plătește', producătorii care pun în piață ambalaje au obligația să și le recicleze într-un target care e stabilit prin directivele UE".
În acest context, ministrul Mediului a subliniat că foarte mare parte din activitatea de reciclare ține de autoritățile locale.
"Trebuie să se recicleze cu adevărat în România. Autoritățile locale au un rol esențial să asigure tot ce trebuie pentru ca colectarea selectivă să se facă. Foarte mare parte din această activitate ține de autoritățile locale și Ministerul Dezvoltării. Nu ține numai de Ministerul Mediului", a mai spus Cristiana Pașca Palmer.