"Romsilva e guvernată pe OUG 109. Filosofia acestei ordonanțe e că statul nu e un bun manager al bunului public al statului, de aceea își recrutează un management privat. În această speță ne referim la păduri. Domnul Crăciunescu și Consiliul de Administrație de la Romsilva sunt recrutați în baza acestei OUG. Domnul Crăciunescu e numit de către Consiliul de Administrație. Ministerul și ministrul numește Consiliul de Administrație, dar mai departe consiliul recrutează sau revocă mandatul directorului general al Romsilva.
Eu, acum o lună și ceva, i-am revocat domnului Crăciunescu calitatea de membru în Consiliul de Administrație, dânsul și-a dat demisia, însă, conform acestei OUG, sunt 60 de zile până când demisia ia efect. Am revocat și Consiliul de Administrație vechi al Romsilva pentru că am găsit acolo o situație incredibilă în care din cei șapte membri al Consiliului de Administrație, cinci erau angajați ai regiei. O situație de proastă guvernanță care există acolo de ani de zile", a declarat ministrul Mediului.
Palmer a afirmat că procedura de recrutare a unui consiliu permanent a fost deja demarată.
"Aș vrea să facem criteriile de selecție mult mai stricte (...) Unul economic, dar și unul de mediu și social. Vă asigur că va fi o procedură transparentă, cu criterii clare", a punctat ministrul Mediului.
Pe de altă parte, Palmer a vorbit și despre tăierile ilegale de păduri, punctând că marea majoritate a acestor defrișări are loc în păduri private.
"Pădurile de stat sunt mult mai bine gestionate, dar în pădurile private, pentru că mulți și-au primit pădurea înapoi și nu au avut resursele necesare, au preferat, au tăiat tot, și-au luat profitul și la revedere. Însă există o obligație legală ca proprietarii de păduri să reîmpădurească unde au tăiat și noi ne gândeam, anul acesta, și la o reîmpădurire forțată. Sigur, este un drept al proprietății care trebuie respectat. E rău felul în care se gestionează această pădure retrocedată", a detaliat Palmer.
Ministrul Mediului consideră că stoparea definitivă a exploatării masei lemnoase nu este necesară în România.
"Problema e felul în care se gestionează această resursă. Din punctul de vedere al managementului durabil al pădurilor, România are unul din cele mai bine gândite sisteme. Problema e la implementare (...) Nu știu dacă soluția e să venim radical să spunem 'că oprim radical exploatarea masei lemnoase'. De ce? Anumite specii chiar au nevoie pentru să fie exploatate pentru a se regenera pădurea", a punctat Palmer.
În ceea ce privește o eventuală oprire a exporturilor de buștean și masă lemnoasă prelucrată, Palmer a explicat că ar trebui implementate două măsuri în paralel pentru a nu afecta piața internă.
"Ca noi să decidem să oprim exporturile și de buștean și masă lemnoasă prelucrată ar însemna ca piața internă să poată să absoarbă. Pe termen lung se poate face o analiză, însă trebuie venit cu două măsuri în paralel și să investim în dezvoltarea pieței interne. Noi nu suntem încă acolo și dacă luăm o măsură bruscă acolo, să oprim tot, sunt consecințe pentru operatorii economici și nu cred că le suportă piața și am văzut acest lucru", a detaliat Palmer.