Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, joi, că moţiunea de cenzură va fi depusă în cursul săptămânilor viitoare şi ar putea duce la căderea Guvernului, dar nu este o certitudine că se va întâmpla acest lucru, "că la nivelul Parlamentului oricând pot apărea surprize". "(...) în următoarea perioadă orice Guvern se va instala va trebui să dea semnale foarte clare pentru a recâştiga încrederea investitorilor", a afirmat el.
"Avem de-a face cu o criză politică în care guvernele care au fost instalate după alegeri, de la o majoritate confortabilă, şi-au pierdut majoritatea în Parlament. În cursul săptămânilor viitoare va fi depusă o moţiune de cenzură, care ar putea duce la căderea Guvernului, dacă toţi actorii politici care dau declaraţii vor acţiona în conformitate cu declaraţiile lor politice, deci este posibilă o schimbare de Guvern în România. Sigur, nu e o certitudine că se va întâmpla, că la nivelul Parlamentului oricând pot apărea surprize", a afirmat Ludovic Orban, la evenimentul "Investor Days".
El a menţionat că PNL a criticat sistematic, ca partid de opoziţie, în activitatea guvernelor de după decembrie 2016, "nepriceperea, reaua-voinţă şi răul tratament aplicat mediului de afaceri şi investitorilor".
"Din păcate, în următoarea perioadă orice Guvern se va instala va trebui să dea semnale foarte clare pentru a recâştiga încrederea investitorilor", a spus el, afirmând că în doi ani şi jumătate modificările repetate ale legislaţiei, fără consultarea mediului de afaceri, atitudinea neprietenoasă au redus foarte mult încrederea investitorilor în România.
"Ca atare, vă spun din capul locului că din punctul nostru de vedere misiunea principală a viitoarei guvernări va fi să se aplece asupra asigurării bunului mers al afacerilor, asupra recâştigării încrederii mediului de afaceri în România şi, trebuie să spunem, reparării multor decizii care au provocat consecinţe negative", a continuat Orban.
El a dat exemplul OUG 79, prin care s-a făcut transferul contribuţiilor în integralitate către angajaţi şi care nu a fost adoptată de Parlament, "majoritatea ţinând proiectul în sertar de frică că va fi atacată la CCR".
"Avem Ordonanţa 114, care este un act, după părerea mea, care seamănă cu o crimă cu premeditare împotriva unor domenii extrem de importante pentru funcţionarea economiei, cum sunt sectorul bancar, sectorul energiei, sectorul telecomunicaţiilor, sectorul, inclusiv, de pensii, prin afectarea gravă a perspectivelor Pilonului 2 de pensii privat, administrat privat şi multe alte tâmpenii care au fost incluse într-o astfel de reglementare", a spus Orban.
El a adăugat că pentru PNL este fundamental să crească capitalizarea bursieră, nu numai prin listarea companiilor de stat, în mod normal trebuiau listate demult şi de Electrica şi de Aeroporturile Bucureşti şi o serie de alte companii. Nelistarea lor, de fapt, ascunde prostul management şi caută să menţină, de fapt, companii de stat extrem de importante, actori economici extrem de importanţi pe diferite pieţe, să le ţină departe de transparenţă şi să fie menţinute sub control politic, a afirmat el.
"Susţinem aplicarea efectivă a Ordonanţei 109 privind managementul corporativ, iar acest lucru l-am demonstrat prin faptul că am atacat la CCR o tentativă de modificare a legii, care urmărea să lase la latitudinea Guvernului pentru ce companii de stat aplică OUG 109 şi pentru ce companii să nu aplice OUG 109 şi din fericire CCR a declarat neconstituţională această prevedere şi nu a permis subiectivismul Guvernului în a stabili în ce companii se aplică Ordonanţa. Acum, în realitate, hai să fim cinstiţi, la ora actuală Ordonanţa 109 şi, mai ales, procedurile de selecţie ale administratorilor şi managerilor, în realitate, nu se aplică astăzi decât pe ici pe colo. Este extrem de important ca aceste companii de stat să fie scoase de sub controlul politic, deciziile managementului să aibă la bază considerente economice, iar companiile să acţioneze ca nişte actori pe piaţă, care sunt pe picior de egalitate cu ceilalţi actori privaţi", a declarat Ludovic Orban.
El a mai spus că Ordonanţa 114 ar trebui abrogată aproape în integralitate.
"Nu putem accepta în condiţiile, de exemplu, în care noi abia ce ne angajasem că liberalizăm piaţa energiei, piaţa gazului, piaţa energiei electrice, noi să stabilim plafoane maxime la care producătorul să poată să vândă gazul şi energia electrică, iar consecinţele unor astfel de reglementări s-au văzut foarte limpede. De altfel, se ştie că va fi aplicată procedura de infringement, cel târziu în 26 septembrie, dacă nu se corectează OUG 114. Oricum, perturbaţiile produse în piaţă au fost extrem de grave, iar din punctul nostru de vedere, abrogarea acestei OUG este o necesitate pentru că ea a creat o percepţie extrem de negativă şi chiar a afectat business-urile multor investitori", a susţinut el.
Potrivit lui Orban, orice investitor serios, care vrea să investească în România, trebuie tratat cu seriozitate şi tot ceea ce se angajează să facă Guvernul trebuie să respecte.
"Nu poţi să îţi baţi joc, cum au fost fluctuaţiile legate de investiţiile privind exploatarea zăcămintelor de gaze offshore. România, aici, are un potenţial de dezvoltare extrem de mare, care ne poate transforma într-un actor major pe piaţa de energie a Europei, dacă noi avem normalitatea de a ne ţine de cuvânt atunci când facem nişte înţelegeri cu nişte investitori, care riscă, care investesc sume foarte mari şi care este firesc şi normal să aibă dorinţa să îşi recupereze investiţia", a afirmat el.
De asemenea, Orban a spus că orice formă de afectare a competiţiei, la nivel guvernamental, nu va fi acceptată şi nu va fi tolerată.