Seniorul liberal Mircea Ionescu Quintus împlinise 100 de ani în luna martie a acestui an.
A avut o istorie impresionantă. S-a născut la 18 martie 1917 în Crimeea, unde familia sa, cu vechi tradiţii liberale, era refugiată. Preşedintele de onoare al PNL îşi aducea adesea aminte de personalităţile politice pe care le-a întâlnit şi care l-au modelat. Dar şi de nefasta experienţă avută în lagărul de muncă de la Borzeşti.
Pe parcursul vieţii, a ocupat mai multe funcţii politice. A devenit membru PNL în 1945 şi a preluat preşedinţia partidului între 1993 şi 2001. Au urmat două mandate de senator de Prahova şi, pentru o scurtă perioadă, ministru al Justiţiei în guvernul Stolojan.
Încă din studenţie au început tragediile din viaţa sa. La trei luni de la moartea tatălui său, Mircea Quintus avea să suporte şi asasinarea lui Ion Gherorghe Duca, pe care îl considera „îndreptarul lui politic”. Quintus a ţinut atunci un discurs în memoria omului politic pentru care a fost felicitat şi iniţiat în partid de prim- ministrul vremii, Gheorghe Tătărăscu. Acel discurs însă i-a adus şi experienţele nefaste de după, fiind ameninţat de doi prieteni de-ai săi că va fi condamnat la moarte de Mişcarea Legionară. Un curent care a cuprins la acea vreme mare parte din tineret şi care a dus la asasinarea lui Duca. Au urmat apoi persecuţiile regimului comunist asupra tânărului Quintus.
Mircea Ionescu Quintus este moştenitorul unui partid dus din generaţie în generaţie. Soţia sa, Viorica, a făcut şi ea parte dintr-o familie cu tradiţie liberală.