Ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, care a prezidat reuniunea de luni, a declarat presei că "nu toată lumea este la bord", relatează publicaţia electronică EUObserver. Pe lângă opoziţia fermă a Ungariei, României, Cehiei şi Slovaciei, Polonia ar avea o poziţie ezitantă, potrivit unei surse europene, în timp ce Letonia, care nu a trimis un ministru la reuniune, ar fi de asemenea împotrivă.
Concluziile reuniunii, redactate de preşedinţia luxemburgheză a UE, arată că "toate statele membre îşi confirmă disponibilitatea de a participa" la schema de repartizare, o formulare care a generat confuzie, însă potrivit unei alte surse europene, francezii i-au convins pe ceilalţi miniştri că "disponibilitate" înseamnă "voluntar".
Asselborn a afirmat însă că "este prea devreme pentru a adopta o decizie astăzi (luni-n.r.)" despre cum pot fi ajutate miile de persoane care îşi riscă vieţile pentru a ajunge în Uniunea Europeană. El a precizat că planul Comisiei este "o bază pentru un acord" care urmează să fie adoptat în octombrie. "Procedurile trebuie respectate", a subliniat el.
Următorul pas este demararea discuţiilor la nivelul grupului de lucru din Consiliu, care reprezintă statele membre UE. Astfel, trebuie stabilite detaliile pentru ca o decizie formală să poată fi luată la o reuniune a Consiliului JAI din Luxemburg, pe 8 octombrie. Dar o altă reuniune a miniştrilor ar putea fi convocată până la sfârşitul lunii, în urma deciziilor luate de câteva state membre pentru a limita fluxul de imigranţi la frontiere.