Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice şi Unitatea pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice se vor uni. Împreună vor da naştere Agenţiei Naţionale de Achiziţii Publice. Iar aceasta va avea ca scop coordonarea şi implementarea măsurilor Strategiei naţionale din domeniu. Misiunea sa nu va fi uşoară.
Noile reguli vor încuraja autorităţile publice să selecteze soluţii inovative, în locul celor mai ieftine. Totodată, participarea la licitaţii se va face mai uşor, ţinând cont că doar câştigător va fi nevoit să prezinte documentarea. Restul ofertanţilor vor avea acces la licitaţie pe baza unei declaraţii de conformitate.Noile directive adoptate anul trecut vin să asigure proceduri mai eficiente în beneficiul contribuabilului. Totodată, la fel de importantă este simplificarea regulilor. Cu cât acestea sunt mai complexe şi mai dificile, cu atât este mai uşor să găseşti căi de fraudare.
Potrivit unui studiu, în 2012, achiziţiile publice au reprezentat 20% din Produsul Intern Brut european, iar în România acest sector a reprezentat 25% din economie.