"Domnul Ioan Adam s-a ocupat exclusiv de dosarul de la fond si ulterior in recurs la Tribunalul Bacău", a declarat fostul jurist al Romsilva, Mihai Topor. Întrebat care era comportamentul lui Ioan Adam în relaţie cu avocaţii statului şi cu juriştii, Topor a precizat: "agresiv".
"Agresivitate, foarte ofensiv si intimidant. Deşi eram tineri si oarecum la inceputul carierei, era o atitudine in care recomanda inclusiv judecătorilor sa citeasca din cartile si din materia in care dumnealui am inteles ca profesa", a mai spus fostul jurist al Romsilva.
Actualul jurist al Regiei Pădurilor Romsilva, Nela Cojocaru, a povestit întregul parcurs al dosarului de retrocedare.
"Totul a incep in 2006 cand s-a cerut retrocedarea a aproximativ 30 de mii de hectare de padure, asa suna cererea de retrocedare a lui Elie Vlad Sturdza, tatal lui Paltin Gheorghe Sturdza. Judecătoria Oneşti, in prima instanţă, i-a respins pe motiv ca nu are vocatie succesorala, ca padurile, practic, strabunicul sau, Dimitrie Ghika le-a lasat fiului sau Nicolae Ghika", a explicat Cojocaru.
Mai exact, Elie Vlad Sturdza este rudă de gradul 5 şi nu are calitate de moştenitor. A făcut, însă, recurs. După alte respingeri şi strămutări, acesta a avut succes, tot la Tribunalul Covasna.
"Completul de judecată a admis cererea de revizuire (...) si s-a dat celebra cerere 231r/2012 prin care s-au retrocedat, s-a dispus retrocedarea a 43.227 ha de padure", a mai explicat Nela Cojocaru.
Tribunalul Covasna nu doar că a dispus retrocedarea, dar i-a acordat lui Elie Vlad Sturdza cu 13 mii de hectare mai mult decât a cerut iniţial.
"Daca prin cererea care au depus-o la comisii in 2005 au cerut in jur de 30 de mii de ha de pădure, comisiile si cele 4 instanţe au spus "NU", in cererea de revizuire a cerut numai dupa Dimitrie Ghika strabunic. A amintit in trecere si dupa Nicolae. Tribun Covasna in 2012 ii da 43.227 de ha, dar in revizuire face o precizare ca cere doar 23.000, dupa Dimitrie Ghika", a mai spus Nela Cojocaru.